Solresor
Skidresor
Kryssningar
  • Startsida
Erbjudanden
  1. Hem
  2. Solresor
  3. Turkiet
Turkiet

Resor till Turkiet

Resor till Turkiet

Turkiet är ett riktigt spännande resmål! Med Grekland som sin närmsta granne i väst och Cypern i syd erbjuder Turkiet naturlig skönhet, historiska sevärdheter och spännande möten med landets kultur och traditioner. Resor till Turkiet erbjuder framför allt avkoppling och alltid ett gästvänligt bemötande. Detta är bara några av anledningarna till semester i Turkiet blivit så populärt.

Sommarmånaderna är varma och perfekta för en härlig solsemester med glada dagar på stranden. Om du reser till Turkiet på våren och hösten liknar temperaturen svensk sommar och atmosfären är mer avslappnad. Det finns dessutom mer tid och mer utrymme att utforska landets rika historia och kultur. Vi har gott om billiga resor till Turkiet och generellt får man råd med mer semester här, oavsett om du väljer lägenhetsboende, eller om du väljer en av de många underbara 4 och 5-stjärniga hotellen med all inclusive. Vi erbjuder både resor till Alanya, Side, Antalya, Kemer och Belek på sydkusten, liksom Bodrum, Marmaris och Kusadasi på västkusten.

Turkiet, med sina 8000 kilometer kust har stränder för alla smaker. Här finns okända öde stränder utan namn som inte går att hitta i guideböckerna, men också breda populära stränder som besöks av resenärer från hela världen. Långa gyllene stränder, turkost hav och förtrollande små laguner som sträcker sig längs Turkiets kuster och bryts av höga, skogsklädda berg som reser i det grunda vattnet. Turkiet är bland de mest populära resmålen när det ska planeras solsemester.

På Solsemester i Turkiet har du också möjlighet att uppleva landets överväldigande kulturarv. Imponerande historiska ruiner och vackra monument av kungar och krigare präglar landet.

Turkiet erbjuder fantastiska utflykter och under din semester kan du uppleva sevärdheter med Sunwebs guider.

Njut av det turkiska köket

Turkar är mycket stolta över sin mat och det är förståeligt - det turkiska köket är en njutning för alla sinnen, och det anses vara bland världens tre bästa. Maten är en hörnsten i den turkiska kulturen, och på resor till Turkiet kan du njuta av den bästa kombinationen av europeiska och österlänska rätter. Njut av lokalproducerade råvaror och smaka på turkiska specialliteter! Dessutom är det fortfarande billigare att gå ut och äta i Turkiet än i Sverige - så passa på att njuta när du är här.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
12ºC
15ºC
18ºC
21ºC
25ºC
31ºC
34ºC
33ºC
31ºC
25ºC
20ºC
14ºC
Min
5ºC
7ºC
10ºC
11ºC
16ºC
20ºC
23ºC
24ºC
19ºC
15ºC
10ºC
6ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Huvudstaden är Ankara.

Tidsskillnad:

Turkiet är en timme före sverige. Det vill säga, när klockan är 12 i Sverige, är den 13 i Turkiet.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. Inom turistnäringen och storstäder talas mest engelska eller tyska.

Valuta:

Turkiska Lira (TL). På de flesta ställen kan du också betala med euro, men inte alltid till bästa kurs. Du kan växla svenska kronor och euro i alla banker, på de flesta växlingskontor och postkontor, PTT. Observera att du utöver uttagsavgifter som betalas till din svenska bank också betalar en uttagsavgifter på cirka 5% till den turkiska banken.

Dricks:

I Turkiet är det vanligt att man dricksar personalen för servicen. Lönerna i tjänstesektorn är låga och personalen förlitar sig ofta på dricks. I priser ingår inte dricks, eftersom det är något du själv väljer, och dricks-systemet är en del av kulturen. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till anställda i tjänstesektorn, som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider, etc. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas det att du ger ca 10% av totalkostnaden i dricks. Observera att på vissa platser ingår "serviceavgift" i notan, då förväntas du inte ge ytterligare dricks.

El:

Man använder 220 Volt i Turkiet, som i Sverige.

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, och aldrig från kranen. Samt att du är försiktig med isbitar, såvida dessa är gjorda av källvatten.

Mat och dryck:

Priserna är något lägre än i Sverige. En måltid kostar omkring 100 till 125 kr. Vin kostar lika mycket som i Sverige - vare sig det rör sig om importerade eller lokalt producerat vin. Importerad alkohol kan vara dyrare än det är i Sverige.

Mobiltelefon:

En svensk mobil fungerar även i Turkiet. Kontrollera eventuellt med din mobilleverantör om du är registrerad för internationell telefoni. Var försiktig med att använda dataroaming, eftersom det är mycket höga kostnader att använda detta i Turkiet. Det lönar sig ofta för att köpa ett telefonkort i Turkiet, om du vill ringa hem under semestern.

Transport:

Det är enkelt och billigt att ta sig runt på lokala minibussarna, "dolmus". Det står i vindrutan vart bussen ska och det är bara säga till chauffören när du vill hoppa av. Du betalar när du går på bussen. Bussen stannar ofta längs vägen. De bussar som går mellan städerna är av hög kvalitet och till mycket rimliga priser. Dessutom är det fortfarande billigt att ta en taxi i Turkiet, men försök att komma överens om ett fast pris innan resan startar. Vi rekommenderar också att du hyr en bil så att du kan ta dig runt på egen hand. Vi rekommenderar inte att du hyr motorcykel eller skoter.

Pass och visum:

Svenska medborgare behöver inte visum för resor som varar mindera än 3 månader i Turkiet. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. Reser du eller någon av dina medresenärer på ett utländskt pass eller har flera medborgarskap, ber vi dig kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm på tel. 08-230 840 41 för eventuella visumregler.

Reseförsäkring:

Den offentliga sjukförsäkringen gäller inte i Turkiet. Därför är det oerhört viktigt att teckna en reseförsäkring när de reser på semester till Turkiet. Med reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om en olycka inträffar. Du kan teckna en reseförsäkring genom Sunweb vid Europeiska ERV.

Tips:

Vi rekommenderar att du läser UD: s till Turkiet på https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

vaccination:

Du behöver inte vaccinera dig när du reser till Turkiet. Vi rekommenderar dig att kontakta en läkare.

Ramadan:

Ramadan spelar en viktig roll i turkisk kultur. Även om inte allt är stängt på turistorterna, är detta något man bör ha i åtanke om man besöker Turkiet under ramadan.