Tillbaka

Resor till Turkiet

Destination image

Resor till Turkiet

Turkiet är ett riktigt spännande resmål! Med Grekland som sin närmsta granne i väst och Cypern i syd, ligger Turkiet i medelhavet och erbjuder naturlig skönhet, historiska sevärdheter och spännande möten med landets kultur och traditioner. En semester i Turkiet erbjuder framför allt avkoppling  och alltid ett väldig gästvänligt bemötande. Detta är bara några av anledningarna till att resor till Turkiet blivit så populärt.

Sommarmånaderna är varma och perfekt för en härlig solsemester med glada dagar på stranden. Om du reser till Turkiet på våren och hösten liknar temperaturen svensk sommar och atmosfären är meravslappnad. Det finns dessutom mer tid och utrumme att utforska landets rika historia och kultur. Turkiet är billigt, och här har man råd med mer semester, oavsett om du väljer lägenhetsboende, eller om du väljer en av de många underbara 4 och 5-stjärniga hotellen med All Inclusive. Vi erbjuder både resor till Alanya, Side, Antalya, Kemer och Belek på sydkusten, liksom Bodrum, Marmaris och Kusadasi på västkusten.

Turkiet, med sina 8000 kilometer kust har stränder för alla smaker. Här finns okända öde stränder utan namn som inte går att hitta i guideböckerna och men också breda populära stränder som besöks av resenärer från hela världen. Långa gyllene stränder, turkost hav och förtrollande små laguner som sträcker sig längs Turkiets kuster och bryts av höga, skogsklädda berg som reser i det grunda vattnet. Turkiet är bland de mest populära resmålen när det ska planeras solsemester.

När du reser till Turkiet, har du också möjlighet att uppleva landets överväldigande kulturarv. Imponerande historiska ruinerna av städer med stora byggnader och vackra monument av kungar och krigare präglar landet.

Turkiet erbjuder fantastiska utflykter och under din semester kan du uppleva sevärdheter med Sunwebs guider.

Njut av det turkiska köketTurkar är mycket stolta över sin mat och det är förståeligt - det turkiska köket är en njutning för alla sinnen, och det anses vara bland världens tre bästa. Maten är en hörnsten i den turkiska kulturen, och på din resa till Turkiet kan du njuta av det bästa av europeiska och österlänska rätter. Njut av lokalproducerade råvaror och smaka på turkiska specialliteter! Dessutom är det fortfarande billigare att gå ut och äta i Turkiet än i Sverige - så passa på att njuta när du är här.

Res till Turkiet med Sunweb

Sunweb har massor av billiga resor till Turkiet, oavsett om du söker ett hotell med hög standard eller om läge och pris är det viktigaste när du väljer semester. Vi har även ett bra utbud av All Inclusive-hotell och billiga sista minuten-resor till Turkiet. Vid resor till turkiet med oss ingår alltid flyg, hotell och vi erbjuder skandinavisk guideservice under hela säsongen. Våra guider besöker ditt hotell eller någonstans i närheten flera gånger under din semester. 

Läs mer Läs mindre

Praktisk information

Huvudstad:

Huvudstaden är Ankara.

Tidsskillnad:

Turkiet är en timme före sverige. Det vill säga, när klockan är 12 i Sverige, är den 13 i Turkiet.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. Inom turistnäringen och storstäder talars mest engelska eller tyska.

Valuta:

Turkiska Lira (TL). 100 TL motsvarar ca 250 kr. (april 2017). På de flesta ställen kan du också betala med euro, men inte alltid till bästa kurs. Du kan växla svenska kronor och euro i alla banker, på de flesta växlingskontor och postkontor, PTT. Observera att utöver uttagsavgifter som betalas till din svenska bank också betalar en uttagsavgifter på cirka 5% till den turkiska banken.

Dricks:

I Turkiet är det vanligt att man dricksar personalen för servicen. Lönerna i tjänstesektorn är låga och personalen förlitar sig ofta på dricks. I priser ingår inte dricks, eftersom det är något du själv väljer, och dricks-systemet är en del av den kulturen. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till anställda i tjänstesektorn, som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider, etc. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas det att du ger ca 10% av totalkostnaden i dricks. Observera att på vissa platser ingår "serviceavgift" i notan, då förväntas du inte ge ytterligare dricks.

El:

Man använder 220 Volt i Turkiet, som i Sverige.

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, och aldrig från kranen, samt att du är försiktig med isbitar, såvida dessa är gjorda av källvatten.

Mat och dryck:

Priserna är något lägre än i Sverige. En måltid kostar omkring 100 till 125 kr. Vin kostar lika mycket som Sverige - vare sig det rör sig om importerade eller lokalt producerat vin. Importerad alkohol kan vara dyrare än det är i Sverige.

Mobiltelefon:

En svensk mobil fungerar även i Turkiet. Kontrollera eventuellt med din mobilleverantör om du är registrerad för internationell telefoni. Var försiktig med att använda dataroaming, eftersom det är mycket höga kostnader att använda detta i Turkiet. Det lönar sig ofta för att köpa ett telefonkort i Turkiet, om du vill ringa hem under semestern.

Transport:

Det är enkelt och billigt att ta sig runt på lokala minibussarna, "dolmus". Det står i vindrutan vart bussen och det är bara säga till chauffören när du vill hoppa av. Du betalar när du går på bussen. Bussen stannar ofta längs vägen. De bussar som går mellan städerna, är av hög kvalitet och till mycket rimliga priser. Dessutom är det fortfarande billigare att ta en taxi i Turkiet, men försök att komma överens om ett fast pris innan resan startar. Vi rekommenderar också att du hyra en bil så att du kan ta dig runt på egen hand. Vi rekommenderar inte att du hyr motorcykel eller skoter.

Pass och visum:

Svenska medborgare behöver inte visum för resor under tre månaders resa till Turkiet. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. Reser du eller någon av dina medresenärer på ett utländskt pass eller har flera medborgarskap, ber vi dig kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm på tel. 08-230 840 41 för eventuella visumregler.

Reseförsäkring:

Den offentliga sjukförsäkringen gäller inte i Turkiet. Därför är det oerhört viktigt att teckna en reseförsäkring när de reser på semester till Turkiet. Med reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om en olycka inträffar. Du kan teckna en reseförsäkring genom Sunweb vid Europeiska ERV.

Tips:

Vi rekommenderar att du läser UD: s till Turkiet på http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

vaccination:

Du behöver inte vaccinera dig när du reser till Turkiet. Vi rekommenderar dig att kontakta en läkare.

Temperatur per månad

Populäraste regionerna i Turkiet

Topp 3

Andra regioner

Till toppen