Solresor
Skidresor
Kryssningar
  • Startsida
Erbjudanden
  1. Hem
  2. Solresor
  3. Italien
Italien

Resor till Italien

Semester i Italien är något som stimulerar alla sinnen: frasiga pizzor, utsökta viner, hemmagjord pasta, smala vindlande gator där tvätten hänger på tork på en tunn lina och de söta små retroskotrarna.

Det är också ett land med en rik historia. Vem har aldrig hört talas om den berömde Julius Caesar, det mäktiga romerska folket och den ökända maffian? Allt detta gör det till en intressant plats att utforska, så gör som Marco Polo och gå på upptäcktsfärd under din semester i Italien!

 

Italiens historia

Resterna av Italiens imponerande och heroiska historia kan beundras överallt; i de små pittoreska städerna, men framför allt i de stora fascinerande städerna. Från det imponerande Colosseum och Forum Romanum i Rom till Markusplatsen och Markusbasilikan i Venedig. Historien är också fortfarande mycket närvarande på Sicilien. I staden Noto, till exempel, känns det nästan som att gå genom en gammal filminspelning. Om du är här under din semester i Italien, se till att din kamera är laddad, för det finns så mycket skönhet att fånga här.

Smaka på det italienska köket

Det italienska köket är en favorit för många människor. Rätterna är ganska enkla, men tillagas med rena, välsmakande ingredienser som om möjligt också är ekologiska och som förvandlas till en riktig festmåltid. Köket varierar från region till region och varje region har sina egna lokala specialiteter. Från milanesisk risotto till rustik toskansk fänkålskorv eller grillad svärdfisk från den soliga södern - köket är lika varierat som landet självt. Visste du att det på Sicilien är helt normalt att äta en glassmörgås? En Brioche con gelato, låter galet, men är ack så gott!

 

Mer än bara semester

Att semestra i Italien innebär inte bara att åka till solen. Även om det finns gott om sol och stränderna är otroligt vackra, får även en stranddag snabbt en italiensk twist när du slår dig ner för lunch och njuter av en pasta med färska ingredienser. Om du går nerför gatan och tror att du ser lokalbefolkningen i ett hetsigt gräl, har de förmodligen bara en trevlig pratstund. Det italienska temperamentet syns verkligen överallt. Till och med för att prata sig igenom dagen använder man alla möjliga handgester i Italien.

 

Vackra Sicilien

Sicilien är tillsammans med Sardinien en av de större italienska öarna och ligger på den allra sydligaste spetsen av Italiens stövel. Den italienska ön kännetecknas av fascinerande städer, romerska amfiteatrar, karga naturområden och naturligtvis inte att förglömma den aktiva vulkanen Etna. Förutom ett vackert landskap med kullar, olivlundar, blommor och ett idylliskt inland med pittoreska byar, har ön också vackra stränder att erbjuda. Isola Bella-stranden är en av de mest kända och kallas också den vackraste stranden på ön. Isola Bella-stranden kännetecknas av kristallklart vatten och ligger strax utanför Taorminas kust. För umgänge och kultur, besök den autentiska staden Taormina, där du fortfarande hittar många romerska influenser. Om du gillar lyxbutiker, en skön avslappnad atmosfär, mysiga gator och trevliga barer rekommenderar vi att du besöker de livliga badorterna Giardini Naxos och Cefalu. När du promenerar på de mysiga gatorna kommer du att stöta på söta Gelato-ställen där du kan smaka på den bästa italienska glassen. 

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
11ºC
14ºC
18ºC
21ºC
24ºC
28ºC
31ºC
32ºC
29ºC
24ºC
18ºC
16ºC
Min
4ºC
8ºC
11ºC
11ºC
14ºC
19ºC
21ºC
22ºC
19ºC
16ºC
11ºC
9ºC

Populära boenden

la Dolce Vita

Topp 5 regioner

Praktisk information

Huvudstad:

Italiens huvudstad är Rom.

 

Språk:

Det officiella språket är italienska. I vissa delar av Italien talar man tyska (Sydtyrolen) eller franska (Piemonte). I större städer och turistcentra kan man tala engelska och tyska.

 

Tid:

Det är ingen tidsskillnad mot Sverige.

 

Valuta:

Den officiella valutan i Italien är euro. I Italien finns det många uttagsautomater där du kan ta ut pengar dygnet runt. På restauranger och i butiker är det dock inte alltid möjligt att ta ut kontanter. Vi rekommenderar att du betalar med kontanter här. Du kan också betala med kreditkort. Detta är dock ofta inte möjligt i ristorante (små restauranger) och mindre butiker.

 

Spänning:

Spänningen är 220 volt som i Nederländerna. Ibland har dock uttaget en annan form. I så fall kan du köpa en mellankontakt i snabbköpet.

 

Resehandlingar:

Du måste ha ett giltigt pass eller identitetskort. Om du inte har svenskt medborgarskap är det viktigt att kontrollera om andra regler gäller. Kontrollera med ambassaden i det land du vill resa till och de länder du reser igenom.

Att resa med rätt dokument är ditt eget ansvar. Sunweb kan inte hållas ansvarigt för detta.


Reseledare:

Sicilien: Det finns ingen Sunweb-reseledare i regionen Sicilien. Du kommer att tas om hand av en engelsktalande lokal representant här.

Kalabrien: det finns ingen Sunweb-reseledare i regionen Kalabrien. Du kommer att tas om hand av vår lokala engelsktalande representant här.

 

Telefoni:

Du kan använda din mobiltelefon för att ringa telefonsamtal i Italien. Vi rekommenderar att du begränsar detta så mycket som möjligt på grund av de höga avgifter som tas ut. Kontrollera med din operatör om detta före semestern. Om du vill använda internet via din telefon rekommenderar vi att du gör det via ett trådlöst nätverk. Stäng också alltid av dataroaming när du är utomlands.

 

Nödnummer:

Polisens nödnummer i Italien är 112.

 

Mat och dryck:

Italien är känt för sina pastarätter och pizzor, men också för sina smakrika viner som Chianti och den så populära Prosecco. När du är i Italien är du garanterad utsökt mat och dryck.

 

Vattnet i Italien är inte som det du är van vid i Nederländerna. Det rekommenderas inte att dricka kranvattnet. Det är bäst att köpa vatten på flaska i snabbköpet eller på ditt hotell/lägenhet. Se till att flaskorna är buteljerade och inte fyllda med kranvatten.


Dricks:

I Italien är det vanligt att ge ca 10% i dricks på barer, restauranger och hotell.

 

Öppettider:

På måndagar är många butiker i Italien stängda. Övriga dagar är butikerna öppna till ca kl. 19.30. Mellan middagstid, 12.30-15.30, är butikerna stängda på grund av siestatiden.

 

Regler för simbassänger:

I Italien är det obligatoriskt att bära badmössa i simbassänger. Män måste bära åtsittande badbyxor. Badshorts är vanligtvis förbjudna.