1. Hem
  2. Solresor
  3. Cypern
Cypern

Resor till Cypern

Res med Sunweb till Cypern

Den vackra ön ligger i den östra delen av Medelhavet där Europa, Afrika och Asien möts, mellan Turkiet och Egypten. Inflygningen över Cypern bjuder på fantastisk utsikt över det lilla landets många vackra sandstränder, men resor till Cypern bjuder också på branta klippor och lummiga olivlundar. Tack vare sitt strategiska läge har detta upplevelserika land tillhört många riken genom historien, som alla har lämnat imponerande byggnader efter sig – detta och lite till är vad som väntar på Cypern!

Vackra stranddagar i Cypern

Vad som gör resor till Cypern så speciella är bland annat det härliga medelhavsklimatet och kristallklara vattnet som är perfekt för alla som söker en avkopplande solsemester på några av Medelhavets mest fantastiska stränder. Längs Cyperns södra kust sträcker sig kilometerlånga sandstränder, och det är inte långt mellan de många familjevänliga sandstränderna, som med solstolar, parasoller och vattensporter erbjuder en perfekt miljö för härliga stranddagar. På många ställen är vattnet så klart att du kan se vackra fiskar som simma på havsbotten, och en snorkeltur utanför Cyperns kust är lite av ett äventyr. För dig som vill gå djupare erbjuder östkusten, och framför allt området runt Cape Greco, gott om dykskolor där du hart möjligheten att komma närmre fiskarna och undervattenslivet.

På Cypern väntar underbar natur och fascinerande historiska platser. Genom historien har Cypern tillhört tio olika nationer, som alla har bidragit till att forma ön och berikat ön med ett antal kulturskatter. Besök t.ex. Kato Pafos med en vacker amfiteater, som fortfarande används idag.

Den cypriotiska naturen är en upplevelse i sig! Längs kusterna reser sig karga klippor över havet, och i mitten av ön tronar berget Trodos upp sig, med en högsta punkt på hela 1952 meter över havet. På den västra stranden, ligger Afrodites klippa som sägs vara födelseplatsen för den grekiska kärleksgudinnan Afrodite och här kan lokala historieberättare berätta om all lycka som en simtur runt berget kan medföra.

Smaka på cypriotiska köket

Cyprioterna älskar god mat och det cypriotiska köket är en fantastisk kombination av det bästa från Grekland och Turkiet med inspiration särskilt från öst. En god cypriotisk måltid börjar med Meze, som är en serie av smårätter du delar med dina bordskamrater. Meze kan bestå av läckra lokala ostar, små fiskrätter, tapenade och gott bröd med Tzatziki. Till huvudrätt är både lamm- och fiskrätter populära val. Prova gärna den smakrika rätten Kleftiko, som är ugnsstekt lamm smaksatt med vitlök, citron, oregano och mynta. Avsluta middagen med en efterrätt i form av den söta kakan ekmek kadayif som består av filodeg tillsammans med nötter och honung. Till middag kan du dricka ett glas av Cyperns många lokala viner.

Res till Cypern med Sunweb

Sunweb erbjuder billiga resor till den livliga turistorten Ayia Napa, lugna Protaras Fig Tree Bay och Cyperns nästa största stad Limassol på Cyperns vackra sydkust. Här kan du välja bland ett bra urval av utmärkta hotell och mysiga lägenheter. Vi erbjuder ingen guidservice på Cypern.

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Cyperns huvudstad kallas Nicosia men är också känd som Lefkosia. Stadens södra del tillhör den grekiska delen av ön, medan den norra delen av staden tillhör den turkiska delen.

Språk:

Cypern har grekiska och turkiska som officiella språk. Många kan även engelska på Cypern.

Tid:

När du reser från Sverige till Cypern, ska du ställa klockan en timme framåt.

Valuta:

I Cypern använder man euro. På semesterorter och storstäder finns bankomater, och på de flesta hotell och restauranger är det möjligt att betala med kreditkort.

Ström:

Strömförsörjningen i Cypern är 240 volt. Adaptrar finns i de flesta butiker och på många hotell.

Pass:

När du reser till Cypern, behöver du ett giltigt pass. Du ansvarar för giltigheten av passet.

Mobiltelefon:

Din svenska mobiltelefon fungerar i Cypern. Observera att det kan vara förknippad med höga kostnader att ringa samtal och använda telefonens Internet.

Nödsituation:

I behov av kontakt med polis, ambulans eller brandkår, ring 112.

Dricksvatten:

Vattnet i Cypern har en annan bakterieflora, och det rekommenderas att undvika att dricka kranvatten. Buteljerat vatten kan köpas i de flesta butiker och hotell.

Köra bil:

Om du hyr bil eller annat fordon på Cypern, tänk på att de tillämpar vänstertrafik.

Dricks:

Det är normalt att ge ungefär 5-10% dricks på barer och restauranger.

Öppettider:

Butikerna på Cypern är i allmänhet öppna från 09:00 till 18:00, under sommarmånaderna, vissa företag stänger på eftermiddagen några timmar och håller öppet till 19:00. Öppettiderna kan variera lokalt.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
16ºC
18ºC
20ºC
22ºC
26ºC
29ºC
33ºC
32ºC
31ºC
27ºC
23ºC
18ºC
Min
8ºC
9ºC
11ºC
13ºC
17ºC
20ºC
24ºC
23ºC
21ºC
18ºC
13ºC
10ºC

Lokala förhållningsregler

Plats
Status
Regler
Avstånd på offentliga platser
Ja
2 meter.
Munskydd
Ja
Användning av munskydd är obligatoriskt inomhus (taxibilar, bussar, dyk- / safari jeeps, hissar, teatrar, gallerior etc.) och offentliga platser utomhus. Områden där människor sitter medan de konsumerar mat och dryck är undantagna (restauranger, kaféer, barer, snackbarer, lobbybarer etc.). Undantagna är också stränder, simbassänger och tillfällen där personer tränar. Vid överträdelsestraff 300 euro. För barn mellan 6 och 12 år är munskydd valfritt.
Nödvändig dokumentation före ankomst
Ja

* Alla passagerare som reser till Cypern måste ha ett flygpass för Cypern, ansök om detta max. 48 timmar i förskott, tidigare accepteras INTE, via www.cyprusflightpass.gov.cy. Resenärer rekommenderas att ha med sig passet under semestern.

* CyprusFlightPass kan användas som SafePass (kontroll under semestern är möjligt).

* Alla resenärer som anländer till Republiken Cypern utan flygpass kommer att bli föremål för böter på 300 euro.

* Formuläret för barn under 18 år måste fyllas i och undertecknas av föräldrar eller målsman.

 

Kategorier för avgångsland:

GRÖN-> Flygpass: JA, PCR-test före avgång: NEJ, PCR-test vid ankomst: NEJ, Karantän vid ankomst: NEJ

ORANGE -> Flygpass: JA, PCR-test före avgång: JA, PCR-test vid ankomst: NEJ, karantän vid ankomst: NEJ

RÖD -> Flygpass: JA, PCR-test före avgång: JA, PCR-test vid ankomst: JA, karantän vid ankomst: NEJ Resenärer som kan bevisa att de har fått alla doser av ett auktoriserat vaccin behöver inte genomgå eventuella tester för att besöka Cypern, oavsett färgkategorisering av deras avgångsland. Innan resan måste en kopia av vaccinationsintyget laddas upp till Cyprus Flight Pass-plattformen och vissa vaccinationsuppgifter måste tillhandahållas. Vaccination är inte en förutsättning för resor, men ett vaccinationsintyg kommer att accepteras som en ytterligare försäkring för resor för personer som reser från ΕU-medlemsländer, medlemsländer i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (inklusive Norge och Island) Cypern anser vara godkänt för resor, vacciner:

Janssen / Johnson & Johnson, Vaxzervia (AstraZeneca), Pfizer-BioNTech, Moderna, Sputnik (Gam-COVID-Vac) och Sinopharm (BBIBP COVID-19).

Resenärer som kan bevisa att de har fått alla nödvändiga doser av ett auktoriserat vaccin kommer inte att behöva genomgå några test för att besöka Cypern, oavsett färg-kategorisering av deras avgångsland. Dessutom kommer de inte att placeras i karantän, inte ens när de är nära kontakter med ett positivt COVID-19-fall.

Ovanstående undantag gäller från det datum då ett vaccin har administrerats fullt, med undantag för Johnson och Johnson, där underlättandet kommer att gälla två veckor efter administrering.

Innan resan måste en kopia av vaccinationsintyget laddas upp till Cyprus Flight Pass-plattformen och vissa vaccinationsuppgifter måste också tillhandahållas. Verifiering av certifikatet är det enda ansvaret för gränskontrolltjänster i avgångslandet. Resenären är personligen ansvarig för tillhandahållande av osann information, och i ett sådant fall kommer de att bli föremål för påföljder vid ankomsten till Cypern. Det bör noteras att Republiken Cypern fortfarande förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa alla anlända flyg, och detta kommer också att omfatta vaccinerade resenärer. Dessutom måste alla andra destinationsprotokoll implementeras och följas av alla, inklusive vaccinerade resenärer.

OBS: - Barn under 12 år är undantagna från test eller vaccinationsintyg. Endast ett PCR-test eller vaccinationsbevis är nödvändigt. Antigen efter återhämtning av Corona är inte ett giltigt bevis för resan. Beviset för vaccination behöver inte vara på engelska, men det måste nämns tydligt: Namn på resenär, vaccinationsdatum, typ av vaccination.

Sverige har kod grön just nu.

Covid-test på destination vid ankomst
Nej

I kategorin RÖD är ett test vid ankomst obligatoriskt. Kostnaderna ska betalas av kunder och är 30 euro på LCA och 32 euro på PFO. Resultaten ges inom 3 timmar och skickas till kunderna. Andra kategorier: Hela flyg uppmanas slumpmässigt att genomgå ett COVID-19-test vid ankomsten, oavsett var de flög ifrån. Barn under 12 år är undantagna. Kostnaden i sådana fall bärs av Cyperns regering.

 

* Ett COVID-19 sjukhus med överskott av sängar har gjorts tillgängligt exklusivt för resenärer som testar positivt för koronavirus, och dessa kan ökas med mycket kort varsel om det behövs. Om resenärer visar kritiska symtom finns ett betydande antal intensivvårdsavdelningar och andningsapparater tillgängliga för vård. * Dessutom finns 300 rum i dedikerade karantänhotell tillgängliga för nära kontakter för personer som testar positivt för koronavirus, och återigen kan dessa ökas med mycket kort varsel vid behov.

* Karantänens normala varaktighet för nära kontakter för personer som testade positivt för Covid-19 är 10 dagar, förutsatt att resenären testar negativt dag 10 (testkostnaden bärs av individen). Karantänens varaktighet kan minskas ytterligare om en resenär har en tidigare returresa; i ett sådant fall måste patienten testa negativt för koronavirus dagen före avresan. Observera att det under karantänperioden är obligatoriskt för resenären att alltid isolera sig i sitt rum.

Nödvändig dokumentation på destination för att återvända hem (regler destination)
Nej
Som utanför Cypern är det inte plikt att testa innan avresa. Naturligtvis behövs det om försäljningslandet rekommenderar detta.
Nödvändig dokumentation på destination för att återvända hem (regler hemland)
Nej
Karantän efter ankomst till destinationen
Varierar
Det är ingen karantän vid ankomst från länder med kod grön / orange. Vid ankomst från röda länder krävs ett par timmar i karantän, tills testresultaten är kända (några timmar efter ankomst), och är negativt.
Antal personer som får samlas utomhus
Nej
Tillåtet att dela boende med någon utanför ditt hushåll?
Ja
Tillåtet
Utegångsförbud eller andra tider med olika regler?
Nej
Restauranger
Öppet
Max. 8 personer per bord, Cyperns flygpass krävs för inomhusområden.
Barer
Öppet
Max. 8 personer per bord, Cyperns flygpass krävs för inomhusområden.
Klubbar, nattliv
Öppet
Max. 8 personer per bord, Cyperns flygpass krävs för inomhusområden.
Livsmedelsbutiker och apotek
Stängt
Aktiviteter, attraktioner och sevärdheter
Ja

* Teatrar och biografer: öppna, max. 50 personer

* Konstgallerier: öppna

* Arkeologiska platser / museer / historiska platser: öppna

* Gym / dansskolor / inomhusanläggningar (simbassänger): öppna

* Naturstigar (vandring): öppna

Event (inomhus och utomhus)
Nej
Inomhusevenemang är ej tillåtna.
Förhållningsregler ang. transfer
Ja
Mer info finns här.
Kollektivtrafik och taxi
Ja
Kollektiva bussar kör till full kapacitet; Taxibilar kräver att sätet bredvid föraren är fritt. Munskydd är obligatoriskt.
Strand
Ja
Avstånd på 4 meter mellan paraplyer, och 2 meter mellan solstolar för personer som inte tillhör samma grupp. Fysisk distansering gäller inte livvakter som kallas till akuta situationer.

Topp 3