1. Hem
  2. Solresor
  3. Cypern
Cypern

Resor till Cypern

Res med Sunweb till Cypern

Den vackra ön ligger i den östra delen av Medelhavet där Europa, Afrika och Asien möts, mellan Turkiet och Egypten. Inflygningen över Cypern bjuder på fantastisk utsikt över det lilla landets många vackra sandstränder, men resor till Cypern bjuder också på branta klippor och lummiga olivlundar. Tack vare sitt strategiska läge har detta upplevelserika land tillhört många riken genom historien, som alla har lämnat imponerande byggnader efter sig – detta och lite till är vad som väntar på Cypern!

Vackra stranddagar i Cypern

Vad som gör resor till Cypern så speciella är bland annat det härliga medelhavsklimatet och kristallklara vattnet som är perfekt för alla som söker en avkopplande solsemester på några av Medelhavets mest fantastiska stränder. Längs Cyperns södra kust sträcker sig kilometerlånga sandstränder, och det är inte långt mellan de många familjevänliga sandstränderna, som med solstolar, parasoller och vattensporter erbjuder en perfekt miljö för härliga stranddagar. På många ställen är vattnet så klart att du kan se vackra fiskar som simma på havsbotten, och en snorkeltur utanför Cyperns kust är lite av ett äventyr. För dig som vill gå djupare erbjuder östkusten, och framför allt området runt Cape Greco, gott om dykskolor där du hart möjligheten att komma närmre fiskarna och undervattenslivet.

På Cypern väntar underbar natur och fascinerande historiska platser. Genom historien har Cypern tillhört tio olika nationer, som alla har bidragit till att forma ön och berikat ön med ett antal kulturskatter. Besök t.ex. Kato Pafos med en vacker amfiteater, som fortfarande används idag.

Den cypriotiska naturen är en upplevelse i sig! Längs kusterna reser sig karga klippor över havet, och i mitten av ön tronar berget Trodos upp sig, med en högsta punkt på hela 1952 meter över havet. På den västra stranden, ligger Afrodites klippa som sägs vara födelseplatsen för den grekiska kärleksgudinnan Afrodite och här kan lokala historieberättare berätta om all lycka som en simtur runt berget kan medföra.

Smaka på cypriotiska köket

Cyprioterna älskar god mat och det cypriotiska köket är en fantastisk kombination av det bästa från Grekland och Turkiet med inspiration särskilt från öst. En god cypriotisk måltid börjar med Meze, som är en serie av smårätter du delar med dina bordskamrater. Meze kan bestå av läckra lokala ostar, små fiskrätter, tapenade och gott bröd med Tzatziki. Till huvudrätt är både lamm- och fiskrätter populära val. Prova gärna den smakrika rätten Kleftiko, som är ugnsstekt lamm smaksatt med vitlök, citron, oregano och mynta. Avsluta middagen med en efterrätt i form av den söta kakan ekmek kadayif som består av filodeg tillsammans med nötter och honung. Till middag kan du dricka ett glas av Cyperns många lokala viner.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
15ºC
17ºC
19ºC
21ºC
26ºC
29ºC
33ºC
33ºC
30ºC
27ºC
22ºC
18ºC
Min
7ºC
9ºC
11ºC
12ºC
16ºC
19ºC
23ºC
23ºC
21ºC
17ºC
13ºC
10ºC

Populära boenden

Topp 5 regioner

Praktisk information

Huvudstad:

Cyperns huvudstad kallas Nicosia men är också känd som Lefkosia. Stadens södra del tillhör den grekiska delen av ön, medan den norra delen av staden tillhör den turkiska delen.

Språk:

Cypern har grekiska och turkiska som officiella språk. Många kan även engelska på Cypern.

Tid:

När du reser från Sverige till Cypern, ska du ställa klockan en timme framåt.

Valuta:

I Cypern använder man euro. På semesterorter och storstäder finns bankomater, och på de flesta hotell och restauranger är det möjligt att betala med kreditkort.

Ström:

Strömförsörjningen i Cypern är 240 volt. Adaptrar finns i de flesta butiker och på många hotell.

Pass:

När du reser till Cypern, behöver du ett giltigt pass. Du ansvarar för giltigheten av passet.

Mobiltelefon:

Din svenska mobiltelefon fungerar i Cypern. Observera att det kan vara förknippad med höga kostnader att ringa samtal och använda telefonens Internet.

Nödsituation:

I behov av kontakt med polis, ambulans eller brandkår, ring 112.

Dricksvatten:

Vattnet i Cypern har en annan bakterieflora, och det rekommenderas att undvika att dricka kranvatten. Buteljerat vatten kan köpas i de flesta butiker och hotell.

Köra bil:

Om du hyr bil eller annat fordon på Cypern, tänk på att de tillämpar vänstertrafik.

Dricks:

Det är normalt att ge ungefär 5-10% dricks på barer och restauranger.

Öppettider:

Butikerna på Cypern är i allmänhet öppna från 09:00 till 18:00, under sommarmånaderna, vissa företag stänger på eftermiddagen några timmar och håller öppet till 19:00. Öppettiderna kan variera lokalt.