Solresor
Skidresor
Kryssningar
  • Startsida
Erbjudanden
  1. Hem
  2. Solresor
  3. Kroatien
  4. Dalmatia
  5. Split
Split

Resor till Split

Split är Dalmatiens största stad och kallas också Kroatiens Venedig. Hamnstaden har ett vackert läge vid vattnet. Härifrån kan du ta färjan till de vackra kroatiska öarna, men staden i sig har också mycket att erbjuda. Du kommer att hitta mycket historia och mycket njutning.

De flesta av Splits historiska och arkitektoniska skatter finns innanför murarna i Diocletianus palats. Detta palats har funnits med på UNESCO:s världsarvslista i flera år.

Inne i palatset kan du besöka Gyllene porten, Silverporten, Vestibulen, Jupitertemplet, St Duje-katedralen och fängelsehålorna. Utanför palatset kan du besöka många museer, nationalteatern, gamla kyrkor, arkeologiska utgrävningar och mysiga marknader. Strosa genom de mysiga smala gatorna där du hittar de finaste souvenirbutikerna längs vägen och glöm inte att ta en glass på någon av de mysiga terrasserna på Riva-strandpromenaden. Härifrån har du en fantastisk utsikt över hamnen och havet. Om du tittar noga kan du också se ön Brac i fjärran.

Från Riva kan du enkelt promenera till stadsparken Marjan eller till den populära stranden Bacvice där du kan koppla av. När solen går ner är Bacvice också platsen att gå för en trevlig cocktail eftersom det finns gott om trevliga barer, klubbar och kaféer.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
-3ºC
5ºC
10ºC
10ºC
11ºC
24ºC
19ºC
19ºC
11ºC
12ºC
6ºC
-4ºC
Min
-10ºC
-6ºC
0ºC
-2ºC
-2ºC
8ºC
8ºC
7ºC
2ºC
3ºC
-4ºC
-11ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Kroatiens huvudstad heter Zagreb.

Språk:

Det officiella språket är kroatiska. På de flesta platser talas också tyska. I turistområdena talar många även engelska.

Tidsskillnad:

Det finns ingen tidsskillnaden mellan Sverige och Kroatien

Valuta:

Den officiella valutan är euro. I turiststäder (vid havet) finns det vanligtvis flera bankomater. Vill du betala med kreditkort? Dessa accepteras också på många ställen.

 

El:

Spänningen är 220 volt, som i Sverige. uttagen är också samma.

Pass:

Svenskar måste ha ett giltigt pass när du anländer till Kroatien.

Telefon:

I Kroatien kan du ringa med din svenska leverantören om internationella samtal ingår i ditt abonemang. En avgift tillkommer oftast för samtal till Sverige, samt samtal inom Kroatien. Vill du ansluta till Internet via telefon rekommenderar vi att du använder trådlöst nätverk, eftersom det är ofta är dyrt att använda dataroaming.

Nödsituation:

Numret för räddningstjänsten i Kroatien (polis, ambulans och brandkår) är 112

Dricks:

Det är vanligt att man i Kroatien ger ca 10-15% dricks om du är nöjd med servicen.

Öppettider:

Butiker i Kroatien är öppen måndag till fredag ​​från 08:00 till 20:00. På lördag och söndag öppnar butikerna 14:00. Stormarknader är öppen måndag till lördag från 06:00 till 19:30