Solresor
Skidresor
Kryssningar
  • Startsida
Erbjudanden
  1. Hem
  2. Solresor
  3. Bulgarien
  4. Svartahavskusten
  5. Sozopol
Sozopol

Resor till Sozopol

Resor till Sozopol

Traditionella trähus byggda på en grund av stenblock och mysiga kullerstensgator är definitivt något som genomsyrar den charmiga bulgariska fiskebyn Sozopol. Staden ligger längs Svartahavskusten - ca 34 km från Burgas och en timmes bilresa från den mer kända turistorten Sunny Beach.

Sozopol är ett populärt resmål för semesterfirare från hela Europa och de kommer hit för att uppleva den spännande kulturella, historiska atmosfären och inte minst underbara sandstränderna. Liksom Nessbar är Sozopol är uppdelad i en gammal stadsdel och en ny.

Den gamla delen av staden är som en attraktion i sig. Stadsdelen skjuter ut från kusten på en liten halvö där tiden tycks ha stått still. Smala kullerstensgator viner runt staden och på en promenad genom staden möts du bara andra gående eftersom det är förbjudet att köra mellan de vackra gamla trähusen. På verandorna sitter gummor och ägnar sig åt traditionellt hantverk, som sedan säljs i små bodar.

I gamla stadsdelen kan du också besöka de vackra gamla kyrkorna och historiska byggnader som ger ledtrådar om Sozopols 2600-åriga historia. Vill du ta en paus på din upptäcktsfärd i staden, finns här flera trevliga torg där man kan ta en fika under en av de skuggiga fikonträden. Sozopol nya del står i skarp kontrast till den gamlas historiska atmosfär.

I Sozopol nya stadsdel ligger majoriteten av stadens hotell och det är också här du hittar många av stadens restauranger, där du kan prova både lokala specialiteter och mer internationella rätter. I den nya stadsdelen hittar du också ett antal mysiga kaféer, barer och butiker där du kan göra semesterns shopping. Vill du tillbringa natten på nattklubbar finns det några på huvudgatan.

Förutom en fascinerande historia och ett aktivt nöjesliv erbjuder Sozopol i flera underbara sandstränder, som även bulgariens semesterorter Byala och Obzorär så kända för. På ömse sidor om den nya stadsdelen kan du njuta av dagen med fin gyllene sand mellan tårna och en magnifik utsikt över det vackra klara havet. På båda stränderna kan du hyra solstolar och parasoller. De två stränder vid centrum är mycket populära under sommarmånaderna, solstolar och stå därför väldigt nära varandra längs stränderna. Om du vill njuta av en dag på stranden med lite mer utrymme omkring dig kan du åka till den kilometerlånga sandstranden Goldfish Beach som ligger ca 3 km norr om Sozopol.

Res med Sunweb till Sozopol

Vi erbjuder skandinavisk guideservice under din semester i Sozopol.

På resor till Sozopol med Sunweb ingår alltid flyg, hotell och skandinavisk guideservice under hela säsongen. Våra guider besöker ditt hotell eller ett i närheten flera gånger under semestern. Vi erbjuder spännande utflykter, som utförs av en skandinavisk eller engelsktalande guide. Transfer till och från hotellet ingår ej, men kan bokas i bokningsprocessen.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
2ºC
9ºC
13ºC
15ºC
21ºC
27ºC
29ºC
29ºC
26ºC
18ºC
13ºC
6ºC
Min
-4ºC
1ºC
5ºC
6ºC
12ºC
17ºC
19ºC
19ºC
16ºC
9ºC
6ºC
-2ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad
Huvudstaden är Sofia.

Tid
Bulgarien är en timme före Sverige.

Språk
Det officiella språket är bulgariska. De flesta i turistbranchen talar engelska.

Valuta
Den officiella valutan är Leva. Det rekommenderas inte att växla pengar på flygplatsen.

Dricks
Det är normalt att ge 10 % av totalbeloppet i dricks på barer och restauranger i Bulgarien.

Elektricitet
220 volt, samma som i Sverige och du behöver inte använda adapter.

Vatten
Det rekomenderas att inte dricka vattnet från kranen. Vatten på flaska kan köpas överallt, oftast till låga priser.

Mat
Bulgarien är känd för sina fisk- och kötträtter med turkiska influenser, som Kebabcheta: grillat kött med olika såser. Förutom det kan man finna den berömda yoghurten och honungen på menyn.

Mobiltelefon
Din svenska mobiltelefon fungerar också i Bulgarien. Var uppmärksam på att det ofta blir dyrt att använda data-roaming. Vi rekommenderar att du endast använder Internet från mobilen eller surfplattan när du kan ansluta till wi-fi.

Resedokumenter
När du åker till Bulgarien måste du ha ett pass som är giltigt minst 3 månader efter hemkomsten.

Nödtillfälle
Nödnummer till polisen i Bulgarien är 166. Om du behöver en ambulans eller i händelse av en nödsituation, ring 150.