1. Hem
  2. Solresor
  3. Turkiet
  4. Marmariskusten
  5. Ölüdeniz
Ölüdeniz

Resor till Ölüdeniz

Den intakta Ölüdeniz, ansluter sig till serien av badorter vid den vackra södra Egeiska kusten, och är ny i Sunwebs utbud. Denna pärla ligger bara 14 kilometer från Fethiye. Ölüdeniz är med sina stränder en av de fem vackraste stränderna i världen. Som strandälskare är du därför på rätt plats! Förutom en härlig semester i solen erbjuder Ölüdeniz även nödvändig underhållning för våghalsarna. Ölüdeniz är känt internationellt som den perfekta destinationen för paragliding. Här kommer du att upptäcka Ölüdeniz när den är som bäst!

Lägg till unika, kulturella utflykter och Ölüdeniz har allt för att kalla sig det perfekta semestermålet. Vad sägs om ett besök i den sagolika fjärilsdalen? Garanterat romantiska semesterbilder!

Från det varma interiören letar vi efter lite kyla till havs. Namnet Ölüdeniz betyder ordagrant 'Döda havet' eftersom havet, även under en storm, förblir så lugnt. Detta gör havsvattnet extremt lämpligt för segelturer, något som absolut inte bör missas under din semester.

Hur du än fyller din dag gör en kvällspromenad, på den trevliga strandpromenaden, den komplett. Ölüdeniz har massor av skatter att upptäcka och Sunweb hjälper dig gärna med det. Oavsett om det är en strand, sol eller aktiv semester, din resa börjar här!

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
16ºC
17ºC
20ºC
21ºC
25ºC
31ºC
34ºC
33ºC
31ºC
25ºC
20ºC
17ºC
Min
7ºC
9ºC
10ºC
11ºC
15ºC
20ºC
23ºC
23ºC
19ºC
14ºC
9ºC
9ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Huvudstaden är Ankara.

Tidsskillnad:

Turkiet är en timme före sverige. Det vill säga, när klockan är 12 i Sverige, är den 13 i Turkiet.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. Inom turistnäringen och storstäder talas mest engelska eller tyska.

Valuta:

Turkiska Lira (TL). På de flesta ställen kan du också betala med euro, men inte alltid till bästa kurs. Du kan växla svenska kronor och euro i alla banker, på de flesta växlingskontor och postkontor, PTT. Observera att du utöver uttagsavgifter som betalas till din svenska bank också betalar en uttagsavgifter på cirka 5% till den turkiska banken.

Dricks:

I Turkiet är det vanligt att man dricksar personalen för servicen. Lönerna i tjänstesektorn är låga och personalen förlitar sig ofta på dricks. I priser ingår inte dricks, eftersom det är något du själv väljer, och dricks-systemet är en del av kulturen. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till anställda i tjänstesektorn, som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider, etc. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas det att du ger ca 10% av totalkostnaden i dricks. Observera att på vissa platser ingår "serviceavgift" i notan, då förväntas du inte ge ytterligare dricks.

El:

Man använder 220 Volt i Turkiet, som i Sverige.

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, och aldrig från kranen. Samt att du är försiktig med isbitar, såvida dessa är gjorda av källvatten.

Mat och dryck:

Priserna är något lägre än i Sverige. En måltid kostar omkring 100 till 125 kr. Vin kostar lika mycket som i Sverige - vare sig det rör sig om importerade eller lokalt producerat vin. Importerad alkohol kan vara dyrare än det är i Sverige.

Mobiltelefon:

En svensk mobil fungerar även i Turkiet. Kontrollera eventuellt med din mobilleverantör om du är registrerad för internationell telefoni. Var försiktig med att använda dataroaming, eftersom det är mycket höga kostnader att använda detta i Turkiet. Det lönar sig ofta för att köpa ett telefonkort i Turkiet, om du vill ringa hem under semestern.

Transport:

Det är enkelt och billigt att ta sig runt på lokala minibussarna, "dolmus". Det står i vindrutan vart bussen ska och det är bara säga till chauffören när du vill hoppa av. Du betalar när du går på bussen. Bussen stannar ofta längs vägen. De bussar som går mellan städerna är av hög kvalitet och till mycket rimliga priser. Dessutom är det fortfarande billigt att ta en taxi i Turkiet, men försök att komma överens om ett fast pris innan resan startar. Vi rekommenderar också att du hyr en bil så att du kan ta dig runt på egen hand. Vi rekommenderar inte att du hyr motorcykel eller skoter.

Pass och visum:

Svenska medborgare behöver inte visum för resor som varar mindera än 3 månader i Turkiet. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. Reser du eller någon av dina medresenärer på ett utländskt pass eller har flera medborgarskap, ber vi dig kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm på tel. 08-230 840 41 för eventuella visumregler.

Reseförsäkring:

Den offentliga sjukförsäkringen gäller inte i Turkiet. Därför är det oerhört viktigt att teckna en reseförsäkring när de reser på semester till Turkiet. Med reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om en olycka inträffar. Du kan teckna en reseförsäkring genom Sunweb vid Europeiska ERV.

Tips:

Vi rekommenderar att du läser UD: s till Turkiet på https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

vaccination:

Du behöver inte vaccinera dig när du reser till Turkiet. Vi rekommenderar dig att kontakta en läkare.

Ramadan:

Ramadan spelar en viktig roll i turkisk kultur. Även om inte allt är stängt på turistorterna, är detta något man bör ha i åtanke om man besöker Turkiet under ramadan.