1. Hem
  2. Solresor
  3. Turkiet
  4. Bodrum-halvön
  5. Didim
Didim

Resor till Didim

Resor till Didim

Didim som ligger norr om Bodrum halvön på Turkiets sydvästkust, är en mindre stad som har uppstått mycket pga. sin stora historiska attraktion, Apollon-templet. Här bor cirka 30 000 invånare och ca dubbelt så många under sommaren. På din semester i Didim kan du få en inblick i hur det turkiska vardagslivet ser ut, då de flesta hotellen ligger i Altinkum 5 km från staden. Altinkum är känd för sin fina sandstrand, och här hittar du en livlig semesteratmosfär längs stranden och på strandpromenaden, dag och natt.

Historiska sevärdheter i Didim

Didyma betyder "tvilling" på turkiska, och härstammar från guden Apollos grekiska namn, "Didymoi". Den gamla Didyma var, enligt legender ursprungligen hem för Apollo och hans präster, och där med en av antikens mest heliga platser. Det sägs att även Apollo själv bodde här. Apollos tempel byggdes först gången ca år 800 f.kr. och många år senare blev templet återuppbyggd av Alexander den store till vad det är idag.

Tre av de ursprungliga 122 kolumner står fortfarande 20 meter upp mot himlen. När du har beundrat templet i dagsljus, kan du slå dig ner på en av de små restaurangerna i närheten av templet och njuta av en enkel måltid, medan solen går ner bakom templet. Detta är förmodligen ett av de vackraste semesterminnen du kan ta med hem.

 

Resa med Sunweb till Didim

Sunweb erbjuder både billiga och bra All Inclusive-hotell och lägenheter med pentry där du kan laga de egna semestermåltiderna.

På våra billiga resor till Didim ingår alltid flyg, hotell och skandinavisk guideservice under hela säsongen. Våra guider besöker ditt hotell eller ett i närheten flera gånger under semestern. Vi erbjuder spännande utflykter, som utförs av en skandinavisk eller engelsktalande guide.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
14ºC
16ºC
19ºC
21ºC
25ºC
31ºC
34ºC
33ºC
30ºC
24ºC
19ºC
16ºC
Min
7ºC
9ºC
11ºC
11ºC
16ºC
20ºC
23ºC
23ºC
19ºC
14ºC
9ºC
9ºC

Populära boenden

Populärt resmål för:

Familjer med små barn Familjer med äldre barn Övriga Vänner

Utflykter

Utflyktsinformation

Vi erbjuder ett bra urval av utflykter på din resa till Bodrum-halvön. Nedan kan du se våra gästers favoritutflykter, men vi erbjuder även fler på plats. De angivna priserna är endast vägledande och det finns ofta specialrabatter för barn och bebisar. Det är möjligt att utflyktsprogrammet kan avvika från beskrivningen eller ställas in på grund av bristande efterfrågan.

Hamam

Att besöka ett hamam, även kallat turkiskt bad, är ett måste under din semester i Turkiet! Det är en perfekt start på semestern eftersom du kommer att känna dig pånyttfödd efteråt. Dessutom gör hamam att semesterbrännan håller längre. Efter en kort introduktion är det dags att glida in i dina badkläder. Till att börja med går du in i bastun för att öppna porerna. Efter 5 - 15 min i bastun kommer du att visas in i hamam-rummet med en stor uppvärmd marmorplatta mitt i rummet. Efter att du har fått upp värmen i hud och muskler börjar din behandling med en skrubb som tar bort alla döda hudceller och gör att din hud känns mjuk. Efter skrubben får du en olivtvålsmassage. Nu är det dags att koppla av och ta en drink (ta med pengar för att köpa drinkar) medans du njuter av utsikten över bukten innan du förs till rummet där du får en grundlig massage. Massagen är inte bara avkopplande, utan den ger också din hud bästa möjligheten att återhämta sig. Efter detta är du redo att njuta av resten av din semester!

Sunweb Pearl

När du besöker Turkiet finns det inget bättre och mer avkopplande än en dag på en traditionell turkisk Gulet. Vi har lyssnat på våra gästers önskemål och satt samman den perfekta dagen på havet. Du hämtas på hotellet och sedan åker båten längs de vackra vikarna till en av de vackraste stränderna i området, kamelstranden (Camel Beach). Din skandinaviska Sunweb-guide finns ombord på båten för att servera drinkar och berätta om de olika vikarna vi kommer till under dagen. För dem yngsta tar vi med kritor att rita med och arrangerar små lekar under dagen! Denna utflykt ger dig gott om tid för att sola och det spelas ingen hög musik ombord på båten. Du kommer också att få en handduk på båten som du kan använda under dagen. Du kan hoppa i vattnet från båten eller gå i via en trappa och ta ett uppfriskande dopp. Om du tar med dig din snorkelutrustning kommer det också att vara möjligt att utforska undervattenslivet. Lunchen består av en buffé där det serveras Turkisk meze, sallad, kyckling, pasta osv. Lunch och lokala drycker med och utan alkohol ingår i priset.

Taste of Bodrum

Det perfekta sättet att uppleva autentiskt byliv och matkultur på bara en halv dag! Du hämtas på hotellet efter lunch och är tillbaka igen innan kvällen. Vi åker till byn Çömlekçi där du får träffa lokalbefolkningen och kan besöka en liten marknad (bakal), där ägaren visar lokalproducerade produkter som olivtvål och turkiskt godis. Efter det beger vi oss till en fabrik som producerar olivolja och får hela processen förklarad, från oliv till färdig olivolja. Det finns också möjlighet att besöka en moské medans guiden berättar mer om religion och traditioner. Efter byn fortsätter vi till en vingård. Ägaren kommer att visa dig runt och berätta om skörden, druvan, processen och naturligtvis om sina olika viner. Du kan inte lämna en vingård utan att smaka vin, så det kommer att finnas en vinprovning med sex olika viner, som avnjuts till en utsökt maträtt med oliver, ost och kött. Under tiden kan du njuta av utsikten över dalen. Avslutningsvis kommer det naturligtvis att finnas möjlighet att köpa lite vin, antingen för att njutas på altanen på hotellet eller för att ta med hem.

Praktisk information

Huvudstad:

Huvudstaden är Ankara.

Tidsskillnad:

Turkiet är en timme före sverige. Det vill säga, när klockan är 12 i Sverige, är den 13 i Turkiet.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. Inom turistnäringen och storstäder talas mest engelska eller tyska.

Valuta:

Turkiska Lira (TL). 100 TL motsvarar ca 60 kr (Juni 2022). På de flesta ställen kan du också betala med euro, men inte alltid till bästa kurs. Du kan växla svenska kronor och euro i alla banker, på de flesta växlingskontor och postkontor, PTT. Observera att du utöver uttagsavgifter som betalas till din svenska bank också betalar en uttagsavgifter på cirka 5% till den turkiska banken.

Dricks:

I Turkiet är det vanligt att man dricksar personalen för servicen. Lönerna i tjänstesektorn är låga och personalen förlitar sig ofta på dricks. I priser ingår inte dricks, eftersom det är något du själv väljer, och dricks-systemet är en del av kulturen. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till anställda i tjänstesektorn, som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider, etc. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas det att du ger ca 10% av totalkostnaden i dricks. Observera att på vissa platser ingår "serviceavgift" i notan, då förväntas du inte ge ytterligare dricks.

El:

Man använder 220 Volt i Turkiet, som i Sverige.

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, och aldrig från kranen. Samt att du är försiktig med isbitar, såvida dessa är gjorda av källvatten.

Mat och dryck:

Priserna är något lägre än i Sverige. En måltid kostar omkring 100 till 125 kr. Vin kostar lika mycket som i Sverige - vare sig det rör sig om importerade eller lokalt producerat vin. Importerad alkohol kan vara dyrare än det är i Sverige.

Mobiltelefon:

En svensk mobil fungerar även i Turkiet. Kontrollera eventuellt med din mobilleverantör om du är registrerad för internationell telefoni. Var försiktig med att använda dataroaming, eftersom det är mycket höga kostnader att använda detta i Turkiet. Det lönar sig ofta för att köpa ett telefonkort i Turkiet, om du vill ringa hem under semestern.

Transport:

Det är enkelt och billigt att ta sig runt på lokala minibussarna, "dolmus". Det står i vindrutan vart bussen ska och det är bara säga till chauffören när du vill hoppa av. Du betalar när du går på bussen. Bussen stannar ofta längs vägen. De bussar som går mellan städerna är av hög kvalitet och till mycket rimliga priser. Dessutom är det fortfarande billigt att ta en taxi i Turkiet, men försök att komma överens om ett fast pris innan resan startar. Vi rekommenderar också att du hyr en bil så att du kan ta dig runt på egen hand. Vi rekommenderar inte att du hyr motorcykel eller skoter.

Pass och visum:

Svenska medborgare behöver inte visum för resor som varar mindera än 3 månader i Turkiet. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. Reser du eller någon av dina medresenärer på ett utländskt pass eller har flera medborgarskap, ber vi dig kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm på tel. 08-230 840 41 för eventuella visumregler.

Reseförsäkring:

Den offentliga sjukförsäkringen gäller inte i Turkiet. Därför är det oerhört viktigt att teckna en reseförsäkring när de reser på semester till Turkiet. Med reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om en olycka inträffar. Du kan teckna en reseförsäkring genom Sunweb vid Europeiska ERV.

Tips:

Vi rekommenderar att du läser UD: s till Turkiet på https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

vaccination:

Du behöver inte vaccinera dig när du reser till Turkiet. Vi rekommenderar dig att kontakta en läkare.

Ramadan:

Ramadan spelar en viktig roll i turkisk kultur. Även om inte allt är stängt på turistorterna, är detta något man bör ha i åtanke om man besöker Turkiet under ramadan.