1. Hem
  2. Solresor
  3. Turkiet
  4. Marmariskusten
  5. Fethiye
Fethiye

Resor till Fethiye

Fethiye är en mycket stämningsfull badort på den mysiga kusten, med 40 000 invånare. Denna idylliska semesteranläggning ligger mer än 130 kilometer från Marmaris, och är en fröjd för älskare av medelstora semesterorter. Området runt Fethiye är prickat med många azurblå vikar, där det är underbart att koppla av i det svalkande vattnet. Här har du en mycket fin utsikt över de otaliga små öarna utanför kusten.

Fethiye byggdes på resterna av den antika staden Telmessos, av vilken du fortfarande kan hitta flera lämningar. De historiska lämningarna består huvudsakligen av mystiska gravar och berömda klippgravar, uthuggna i klipporna i svunnen tid. Ett besök på denna nekropol är därför mycket imponerande. Platsen är i första hand en hamnstad, där stora lastfartyg förtöjer. På senare år har turismen också fått en allt viktigare roll, vilket den mycket turistiska stadsdelen Callis är ett bevis på.

I hamnen och i centrum hittar du gott om barer, diskotek och restauranger, och här kan du shoppa. De turkiska produkterna, så som guld, läder och mattor är också starkt representerade här och när du handlar kan du bjudas på en kopp turkiskt äppel-te. Kollektivtrafiken ordnas med de så kallade Dolmus-bussarna, som tar dig till de olika stränderna och andra platser.

Fethiye själv har ingen strand, men området är fullt av idylliska vikar där du kan tillbringa en underbar dag vid vattnet. Badorten Ölüdeniz ligger också i närheten, bara 15 kilometer bort, och erbjuder dig en mycket vacker lagun!

Det gröna inlandet med tallarna är mycket vackert och definitivt värt ett besök, precis som den närliggande staden Ölüdeniz. Med dolmus kan du enkelt nå denna stad för att tillbringa en dag på den vackra stranden med pinjeträden och det azurblå vattnet. Fethiye och det omgivande området är känt som en av de bästa platserna för dykning på den turkiska kusten. Vattnet här är klart och har en behaglig temperatur.

Det finns många butiker, varav de flesta ligger i centrala Fethiye. Här kan du köpa souvenirer, smycken, kläder och lädervaror till ditt hjärta och självklart även handla i stormarknaderna. Glöm inte att pruta om du köper vackra guldsmycken eller lädervaror här. Fråga din reseguide om de mest pålitliga adresserna. Ett besök hos den lokala frisören är också definitivt värt det; en show är ofta gjord av en enkel rakning.

 

För marknadsälskaren är Fethiye rätt ställe! I stadens centrum kan man njuta av marknaden varje dag och några gånger i veckan anordnas en marknad i turistdistriktet. Förhandlingar är också vanligt på marknaderna och till och med en del av köp. Ibland erbjuds du till och med ett glas te, det betyder inte att du är skyldig att köpa vad som helst, det är ett tecken på gästfrihet.

I Fethiye hittar du gott om nattliv, som många barer med terrass, olika diskotek och ett antal discobarer. Du kommer inte heller att sakna restauranger på denna plats. Det är svårt att välja med de många matställena!

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
14ºC
17ºC
19ºC
22ºC
26ºC
32ºC
36ºC
34ºC
31ºC
26ºC
21ºC
14ºC
Min
4ºC
6ºC
8ºC
11ºC
15ºC
20ºC
23ºC
23ºC
19ºC
15ºC
10ºC
5ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Huvudstaden är Ankara.

Tidsskillnad:

Turkiet är en timme före sverige. Det vill säga, när klockan är 12 i Sverige, är den 13 i Turkiet.

Språk:

Det officiella språket är turkiska. Inom turistnäringen och storstäder talas mest engelska eller tyska.

Valuta:

Turkiska Lira (TL). På de flesta ställen kan du också betala med euro, men inte alltid till bästa kurs. Du kan växla svenska kronor och euro i alla banker, på de flesta växlingskontor och postkontor, PTT. Observera att du utöver uttagsavgifter som betalas till din svenska bank också betalar en uttagsavgifter på cirka 5% till den turkiska banken.

Dricks:

I Turkiet är det vanligt att man dricksar personalen för servicen. Lönerna i tjänstesektorn är låga och personalen förlitar sig ofta på dricks. I priser ingår inte dricks, eftersom det är något du själv väljer, och dricks-systemet är en del av kulturen. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till anställda i tjänstesektorn, som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider, etc. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas det att du ger ca 10% av totalkostnaden i dricks. Observera att på vissa platser ingår "serviceavgift" i notan, då förväntas du inte ge ytterligare dricks.

El:

Man använder 220 Volt i Turkiet, som i Sverige.

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, och aldrig från kranen. Samt att du är försiktig med isbitar, såvida dessa är gjorda av källvatten.

Mat och dryck:

Priserna är något lägre än i Sverige. En måltid kostar omkring 100 till 125 kr. Vin kostar lika mycket som i Sverige - vare sig det rör sig om importerade eller lokalt producerat vin. Importerad alkohol kan vara dyrare än det är i Sverige.

Mobiltelefon:

En svensk mobil fungerar även i Turkiet. Kontrollera eventuellt med din mobilleverantör om du är registrerad för internationell telefoni. Var försiktig med att använda dataroaming, eftersom det är mycket höga kostnader att använda detta i Turkiet. Det lönar sig ofta för att köpa ett telefonkort i Turkiet, om du vill ringa hem under semestern.

Transport:

Det är enkelt och billigt att ta sig runt på lokala minibussarna, "dolmus". Det står i vindrutan vart bussen ska och det är bara säga till chauffören när du vill hoppa av. Du betalar när du går på bussen. Bussen stannar ofta längs vägen. De bussar som går mellan städerna är av hög kvalitet och till mycket rimliga priser. Dessutom är det fortfarande billigt att ta en taxi i Turkiet, men försök att komma överens om ett fast pris innan resan startar. Vi rekommenderar också att du hyr en bil så att du kan ta dig runt på egen hand. Vi rekommenderar inte att du hyr motorcykel eller skoter.

Pass och visum:

Svenska medborgare behöver inte visum för resor som varar mindera än 3 månader i Turkiet. Ditt pass måste vara giltigt i minst sex månader efter hemresan. Reser du eller någon av dina medresenärer på ett utländskt pass eller har flera medborgarskap, ber vi dig kontakta den turkiska ambassaden i Stockholm på tel. 08-230 840 41 för eventuella visumregler.

Reseförsäkring:

Den offentliga sjukförsäkringen gäller inte i Turkiet. Därför är det oerhört viktigt att teckna en reseförsäkring när de reser på semester till Turkiet. Med reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om en olycka inträffar. Du kan teckna en reseförsäkring genom Sunweb vid Europeiska ERV.

Tips:

Vi rekommenderar att du läser UD: s till Turkiet på https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/

vaccination:

Du behöver inte vaccinera dig när du reser till Turkiet. Vi rekommenderar dig att kontakta en läkare.

Ramadan:

Ramadan spelar en viktig roll i turkisk kultur. Även om inte allt är stängt på turistorterna, är detta något man bör ha i åtanke om man besöker Turkiet under ramadan.