Solresor
Skidresor
Kryssningar
  • Startsida
Erbjudanden
  1. Hem
  2. Solresor
  3. Egypten
  4. Marsa Alam
  5. Marsa Alam
Marsa Alam

Resor till Marsa Alam

Under vinterperioden 23/24 har vi inga resor till Marsa Alam. Du kommer att kunna boka en härlig semester till Marsa Alam för vintern 24/25, när vi återigen kommer att erbjuda ett stort urval av spännande semestrar till denna egyptiska destination. Under tiden kan du kolla in våra andra soliga resor till Egypten.

 

Marsa Alam ligger i sydöstra Egypten och omges av ett vidsträckt ökenlandskap, alldeles intill det kristallklara vattnet i Röda havet med samma namn. Denna plats är ett paradis för snorklings- och dykentusiaster i synnerhet. Här hittar du en hisnande undervattensvärld! Upptäck Marsa Alam i Egypten under din semester över och under vattnet.

Snorkling

Utanför kusten till alla semesterorter finns de så kallade husreven. Det betyder att du bara behöver gå i vattnet (eller hoppa i från en brygga), ta på dig skyddsglasögonen och sticka ner huvudet under vattnet för att få en första glimt av den fantastiska undervattensvärlden. Synen av svajande koraller och färgglada fiskar är en helt unik upplevelse. För dem som är ute efter mer undervattensaction finns Sataya, även känt som Dolphin House, där lekfulla vilda delfiner bor. Vid de berömda Marsa Mubarak och Abu Dabab har du goda chanser att få se en dugong (sjöko) eller en havssköldpadda.

Äventyrligt supersafari

Föredrar du att hålla dig torr? Då kan du utforska det karga ökenlandskapet med fyrhjuling eller kamel. På en guidad utflykt kan du vandra in i öknen. Du åker jeep till en beduinby, där du kan smutta på traditionellt kaffe och te och smaka på hembakat bröd. När du återvänder väntar en buffémiddag på dig och en traditionell egyptisk show kommer att anordnas. Äventyrlig supersafari!

 

En kväll på stan

När du är sugen på en omväxling från hotellbaren eller rummet är det kul att besöka hamnstaden Port Ghalib. Port Ghalib är inte stor, men du kan strosa lugnt förbi båtarna i hamnen och njuta av en mysig terrass och en bit mat på någon av restaurangerna. Särskilt under kvällstid råder här en mysig atmosfär. Port Ghalib har också ett antal ställen där du kan röka sisha (vattenpipa). Denna traditionella sedvänja görs oftast av män och är en social sak i Egypten. Det fina är att det ofta finns många smaker att välja mellan. Du har till exempel mynta och vattenmelon, men också persika och choklad.

Avkoppling

Även om det finns mycket att göra i och runt vattnet handlar en solsemester i Marsa Alam i Egypten om avkoppling. Havet, de långa stränderna, de fantastiska all inclusive-programmen och det härliga vädret gör att du kommer att hamna i avkopplingsläge nästan så fort du anländer och vardagens stress kommer att försvinna på nolltid.

 

 

Vänligen observera:

I Marsa Alam är det ofta obligatoriskt att bära flip-flops i havet.

 

Sjukhus

Sjukhuset i Marsa Alam är en privat klinik. Detta innebär att kostnaden för behandling kan vara mycket dyr. Innan du åker till sjukhuset bör du därför kontakta ditt eget reseförsäkringsbolag för råd.

Temperatur per månad

januari jan
februari feb
mars mar
april apr
maj maj
juni jun
juli jul
augusti aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max
22ºC
25ºC
28ºC
30ºC
33ºC
36ºC
37ºC
37ºC
34ºC
30ºC
26ºC
25ºC
Min
14ºC
16ºC
19ºC
21ºC
25ºC
28ºC
29ºC
29ºC
27ºC
23ºC
19ºC
17ºC

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstad:

Egyptens huvudstad är Kairo.

Språk:

Det officiella språket är arabiska. I turistområden kan man tala engelska och/eller franska.

Tid:

Under vintermånaderna är det +1 timmes tidsskillnad mellan Sverige och Egypten.

Religion:

95% av Egyptens befolkning är muslimer. Islam spelar en viktig roll i egyptiernas dagliga liv. Under din vistelse på orterna kommer du att uppleva lite av dess seder och traditioner. Om du gör en resa till Luxor eller Kairo under din semester rekommenderar vi att du tar hänsyn till lämpliga kläder. Se till att dina axlar och knän täcks av kläder.

Ramadan:

Ramadan spelar en viktig roll i Egypten. Även om inte allt är stängt på turistorterna är detta något att ta hänsyn till. Ramadan 2024 kommer att vara från 11 mars till 9 april, men det exakta datumet kan ändras (beroende på månens position).

Visum:

Visum är obligatoriskt när du åker på semester till Hurghada och Marsa Alam. Du kan köpa ett visum på flera sätt:

1. Direkt när du gör bokningen eller via Sunwebs kontaktcenter. Du får en voucher tillsammans med dina resehandlingar som du lämnar till den lokala Sunweb-representanten vid ankomsten till flygplatsen i Egypten. Detta kostar 31 euro.

2. Via bankdisken på flygplatsen (kostar ca 27 USD + skatt. Detta pris kan komma att ändras av myndigheterna). Väntetiderna kan vara långa här. Vi rekommenderar att du har med dig kontanter.

Överföringen går snabbare om visumet redan har köpts i förväg. Du behöver inte heller längre ta hänsyn till fluktuerande växelkurser och behöver inte ha kontanter i fickan när du reser. Priset inkluderar den service som tillhandahålls så att allt är prydligt ordnat för dig både online och på flygplatsen. Priserna hos lokala visumleverantörer kan variera från vårt pris. Vi har ingen kontroll över detta eftersom växelkursen kan fluktuera.

Ett "landningskort" delas ut på planet och ska fyllas i innan man passerar tullen. Detta är separat från visumet.

 

- Denna typ av visum är giltigt i 30 dagar, med början från ankomstdagen.

- Om du vill stanna i Egypten i 30 dagar eller mer måste du ansöka om visum på Egyptens ambassad.

- Är du inte svensk medborgare? Då ska du vända dig till din ambassad eller ditt konsulat för mer information.

Om din resa till Sharm El Sheikh är kortare än 15 dagar behöver du inte ansöka om visum. Med stämpeln du får i passet vid inresa kan du vistas i hela området runt Shram El Sheikh och Dahab. Vill du göra utflykter utanför dessa områden eller din vistelse Sharm El Sheikh varar längre än 15 dagar behöver du ansöka om turistvisum.

Vänligen observera:

På grund av den kraftigt fluktuerande dollarkursen har vi publicerat priset för visumet i dollar, men lokalt kan du helt enkelt betala för visumet i euro. Om du vill boka en utflykt, ta med tillräckligt med euro för detta också. På grund av den höga växelkursen är det bättre att betala för detta med euro.

Ringa telefonsamtal:

Du kan använda din mobiltelefon för att ringa telefonsamtal i Egypten. Vi rekommenderar att du begränsar detta så mycket som möjligt på grund av de höga avgifterna för detta. Kontrollera med din operatör om detta före semestern. Vill du använda internet via din telefon? Vi rekommenderar att du gör det via ett trådlöst nätverk. Stäng också alltid av din dataroaming när du är utomlands.

Nödnummer:

Polisens nödnummer i Egypten är 122. Numret till brandkåren är 180 och om du behöver en ambulans ringer du 123.

Bagage:

Om du tar med annat bagage kan du ange detta under onlinebokningen. Om du anger detta direkt kommer du att bli kontaktad av en anställd på Contact Centre efter bokningen. Medarbetaren kommer att gå igenom proceduren med dig.

Nedan finns en liten lista över ovanligt bagage som du kan ta med dig:

- Dykutrustning

- Cykel

- Golfutrustning

- Drake, vågbräda eller wakeboard

- Musikinstrument

- Surfbräda

- Fiskeutrustning

Om du tar med dig specialbagage är det också nödvändigt att du meddelar oss detta. Vi kommer då att registrera ditt specialbagage åt dig för överföring.

För flygningar med andra flygbolag än Transavia, vänligen kontakta oss för mer information. Observera att ditt specialbagage inte alltid kan ingå i den normala transporten. Ibland tillkommer extra avgifter för att ta med specialbagage på standardtransfern. Att ta med dykbagage är kostnadsfritt i den normala transfern. I andra fall kan en speciell transfer behöva begäras. Du måste betala för detta på egen bekostnad. När du registrerar ditt specialbagage hos oss kommer vi att undersöka möjligheterna för dig.

Observera att användning av drönare är strängt förbjudet i Egypten och inte får tas med. Om du gör det måste drönaren lämnas kvar på flygplatsen.

Mat och dryck:

Det egyptiska köket kombinerar flera olika kök. Både persiska, grekiska, franska, turkiska och italienska influenser kan hittas i egyptiska rätter. I Egypten äter man mycket falafel, en rätt gjord på kikärtor som serveras i pitabröd. Gott med en yoghurt-/vitlökssås till. Linssoppa finns också regelbundet på menyn. Egyptierna har också en känsla för sötsaker. De dricker vädligt sött te och kaffe. Efter maten eller under en avkopplande kväll röker de en sisha, en söt vattenpipa.

Hotell- och lägenhetsrestaurangerna är ofta internationella till sin karaktär och serverar mestadels bufférätter.

Vattnet i Egypten är inte som det du är van vid i Sverige. Det rekommenderas inte att dricka kranvatten. Det är bäst att köpa vatten på flaska i snabbköpet eller på hotellet/lägenheten. Se till att flaskorna är buteljerade.

Kött i Egypten är halalslaktat.

Dricks:

I Egypten är det vanligt att ge mellan 10% och 15% i dricks på barer och restauranger.

Öppettider:

Butiker och banker i Egypten är i allmänhet öppna från söndag till torsdag. I turistcentra är butikerna ofta öppna alla dagar i veckan fram till omkring kl. 22.00. Detta är inga fasta tider, så butikerna kan stänga tidigare eller senare. Under Ramadanperioden kan butiker och banker ha andra öppettider. 

Allmänna helgdagar:

Följande allmänna helgdagar äger rum i Egypten:

7 - januari Koptisk jul (firas endast av den koptiska befolkningen)

25 - april Sinais befrielsedag

1 - maj Arbetets dag

Ramadan (varierar i datum varje år)

18 - juni Suezkanalens öppningsdag

23 - juli Revolutionens dag

30 - juli till 3 augusti Offerfesten

6 - oktober De väpnade styrkornas dag

24 - oktober Suezdagen

23 - december Segerdagen