Solresor
Skidresor
Kryssningar
  • Startsida
Erbjudanden
  1. Hem
  2. Solresor
  3. Marocko
  4. Marrakech
  5. Marrakech
Marrakech

Resor till Marrakech

Ett av Marockos viktigaste kulturcentrum är Marrakech. Staden var tidigare Marockos huvudstad och är särskilt känd för sina marknader och festivaler. Stadens hjärta är torget Djemaa El Fna, med sina läckra dofter och otaliga stånd med alla typer av frukt och grönsaker. Här finns även massor av akrobater, trollkarlar, historieberättare och ormtjusare.

Marrakech är hem för Marockos bästa souker (marknader). Men naturligtvis är detta inte allt staden har att erbjuda. Den kungliga staden är omgiven av palm-, apelsin- och olivlundar. Låt dig föras längs smala gator, vackra palats och imponerande moskéer som Koutoubia och njut av den gamla, livliga och ockrafärgade staden. Missa inte heller den botaniska trädgården Majorella. Den ägdes en gång av den franske konstnären Jacques Majorelle och nu kan du beundra vackra, exotiska växter och njuta av fontäner och färgglad arkitektur. Marrakech återspeglar utan tvekan det orientaliska, mystiska liv du letar efter i Marocko.

Populära boenden

Praktisk information

Huvudstaden:

Rabat.

Tidsskillnad:

Det beror på vilken tid på året du reser till Marocko. Om du reser till Marocko under svensk sommartid är det en timmes tidsskillnad mellan Sverige och Marocko. Om du reser till Marocko under svensk vintertid är det ingen tidsskillnad.

Språk:

Det officiella språket är arabiska, men som tidigare fransk koloni talas även franska i stor utsträckning. I turistnäringen och i storstäderna talar de flesta även engelska.

Valuta:

Den officiella valutan är dirham. I de flesta turistområden accepteras de vanligaste kreditkorten och det finns även bankomater.

Religion:

I Marocko är 98% av befolkningen muslimer och religionen spelar en stor roll i de lokala marockanernas dagliga liv. På hotellen märker du inte mycket av detta, men om du vill besöka en moské eller annan religiös plats rekommenderar vi att du bär lämpliga kläder. Se till att axlar och knän är täckta. Du kommer också att märka att böneutrop hörs via högtalare i moskéerna.

Ramadan:

Ramadan är en viktig helgdag i Marocko och många butiker och restauranger kommer att vara stängda under denna period.

Allmänna helgdagar:

Marocko har flera allmänna helgdagar under hela året.

11 januari Självständighetsmanifestet

1 maj Arbetets dag

28 februari till 29 mars Ramadan

30 juli Tronens fest

14 augusti Oued-Eddahab

20 augusti Kungens och revolutionens dag

21 augusti Ungdomens dag6 november Den gröna marschens dag

18 november Självständighetsdagen

Mat och dryck:

Det marockanska köket är känt för sina spännande smaker och många kryddor. Typiska marockanska rätter är tagine (som vanligtvis består av nötkött, lamm eller fisk med grönsaker som tillagas i en lerskål med ett konformat lock), couscous, harira (soppa) eller kefta (köttbullar på spett).

Vatten:

Vi rekommenderar att du bara dricker vatten på flaska, aldrig kranvatten, och att du är försiktig med isbitar om de inte är gjorda av källvatten.

Dricks:

I Marocko är det brukligt att ge dricks till anställda inom servicebranschen. Lönerna inom servicebranschen är låga och servicearbetarna lever delvis på sina dricks. I resans pris ingår inte dricks, eftersom detta är en individuell fråga och drickssystemet är en del av den kultur du väljer att besöka. Vi uppmuntrar dig att följa och respektera denna sed och ge dricks till servicepersonal som servitörer, städare, taxichaufförer, lokala guider osv. På hotell, restauranger, kaféer etc. förväntas du ge ca 10% av notan i dricks. Observera att det på vissa ställen tillkommer en serviceavgift på notan och att du i så fall inte förväntas lämna ytterligare dricks.

Elektricitet:

Liksom i Sverige är strömförsörjningen 220 volt.

Mobiltelefoner:

En svensk mobiltelefon fungerar i regel även i Marocko. Var försiktig när du använder dataroaming, eftersom det är mycket dyrt med ett svenskt abonnemang i Marocko.

Pass och visum:

Resenärer med svenskt pass måste passet vara giltigt under vistelsen. Inget visum krävs för vistelse i upp till 90 dagar. Passet stämplas vid ankomst. För mer information hänvisar vi till Marockos ambassad på telefon 08-545 511 30.

Reseförsäkring:

Den allmänna sjukförsäkringen gäller inte i Marocko. Det är därför mycket viktigt att du har en reseförsäkring när du reser på semester till Marocko. Med en reseförsäkring får du aktiv och professionell hjälp på plats om olyckan skulle vara framme. Du kan teckna reseförsäkring genom Sunweb.