Av |Publicerad: 03 juli, 2023|Läst 4.9 min|

Med vacker natur, mysiga byar och de vackraste skidorterna är Österrike ett favoritland för många skidåkande svenskar. Men vilken är den bästa skidorten i Österrike? Att välja kan vara ganska svårt med så många fantastiska skiddestinationer i ett och samma land. Är du nyfiken på våra favoriter? Här är en topp 5 över de bästa skidorterna i Österrike.

1. Zillertal Arena

Zillertal är ökänt och enligt många den bästa skidorten i Österrike. Erfarna skidåkare söker sig till de svarta och röda backarna ovanför chalet Königsleiten för att lite utmaning. Och om du är riktigt våghalsig kan du också åka offpist. Nära Zell am Ziller har du huvudsakligen röda pister från vilka du enkelt kan nå andra skidorter i Zillertal, till exempel Mayrhofen. Härifrån kan du ta dig till Penkenjoch, den utmanande delen av Zillertal, på nolltid. I själva centrum hittar du många nya hotell, lägenheter och pubar där du kan njuta av härlig afterski. Mångsidiga Gerlos är en av de mest kända skiddestinationerna. Från byn tar en av de moderna liftarna dig direkt till det stora skidområdet. Det finns 4 nedfarter som tar dig tillbaka till Gerlos. Där du också kan avrunda din sportiga dag med en riktig fest. Gerlos är trots allt känt för sin livliga afterski.

2. Skicircus Saalbach Hinterglemm

Det officiella namnet är Saalbach-Hinterglemm-Leogang-Fieberbrunn, en kombination av de fyra städerna som ligger i detta område. Alldeles för långt för en av Österrikes vackraste skidorter, men det visar hur stort detta område är. Över 270 kilometer pister gör att du kan åka från by till by på nolltid. Tillbringa natten eller stanna till i idylliska Saalbach. Denna charmiga by ligger mitt i Glemmtal och har ett bilfritt centrum. Ta en bit mat i någon av de mysiga restaurangerna, slå dig ner i ett afterski-tältet eller delta i bågskytte, kälkåkning eller någon annan aktivitet. Hinterglemm är också en utmärkt bas för din skidsemester. Denna kompletta skidort har lite av varje, från fina boende och läckra restauranger till alla typer av vintersportaktiviteter. Glöm inte afterski i Saalbach-Hinterglemm: när du väl är där kommer du aldrig att vilja åka hem! Du kommer vilja åka hit igen, eftersom alla fyra platserna är värda en egen skidsemester.

Mysig stuga i Saalbach

Foto: populära Saalbach i Österrike

3. Kirchberg, Tyrolen

188 kilometer pist, bra snöförhållanden, ett livligt centrum och vackra bergsstugor – detta är Kirchberg. En av Österrikes bästa skidorter ligger i Kitzbühel-alperna. Här hittar du blå, röda och svarta pister med en högsta punkt på 2 000 meter. Vackra Kitzbüheler Horn, ett paradis av med natursnö, som du måste besöka. Och efter en aktiv dag i snön kan du självklart gå loss i centrum – afterski i Kirchberg är legendarisk. Tyrolsk musik och snaps – det är alltid fest i barerna. Vad mer kan du göra i Kirchberg? Nakenrodel (ja, du läste rätt), kägelspel och simning. Vad mer kan man önska sig?

Offpist i kitzbüehel

Foto: Kirchberg finns i Kitzbüheler Alpen

4. Sölden – Hochsölden

Med en höjd på upp till 3 250 meter är Sölden – Hochsölden en av de bästa skidorterna i Österrike. För riktiga vintersportentusiaster är detta ett snöparadis med 150 kilometer pist och perfekta snöförhållanden tack vare de två glaciärerna. På den ena glaciären kan du åka 15 kilometer utför, med en höjdskillnad på nästan två kilometer. Perfekt om du känner för en lång nedfärd! Du avslutar din aktiva dag i Sölden. Denna by ligger i Ötztal, där du kan tillbringa en härlig natt på ett av de många hotellen. Avsluta den aktiva dagen med en god middag, mysig afterski och koppla av i wellness-avdelningen. Naturligtvis finns det också en rodelbana. Och vad sägs om en dag i Innsbruck? Det ligger bara en timmes bilresa bort. Istället för livliga Sölden kan du välja lugnare Hochsölden. Även här finns det gott om boenden, och fördelen är att du kan åka rakt ut i pisten.

Glaciär i Sölden

Foto: Fantastiska glaciärer finns i Sölden

5. Skidregion Arlberg

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren skidåkare är Skiregion Arlberg ett av de bästa skidområdena i Österrike för alla, mycket tack vare sina 300 kilometer varierade pister. Flexenbahn förbinder pisterna i St Anton – St Christoph-Stuben och Lech – Oberlech – Zürs. Detta har gjort området mycket varierat och en av de vackraste skidorterna i Österrike. Så oavsett om du åker på skidresa med vänner eller din familj är det här platsen att besöka. Orten St Anton är lika varierad. I denna stämningsfulla by kan du koppla av i relaxavdelningen, njuta av utsökt mat på restaurangerna, shoppa i de trevliga butikerna eller gå loss på någon av de mysiga pubarna. Letar du efter en romantisk aktivitet? Ta då en tur genom byn i en häst och vagn.

Arlberg by night

Foto: Skidorten Arlberg i Österrike

Du kan enkelt göra denna lista till en topp 10 skidorter i Österrike, eller till och med en topp 20. Kolla in alla Sunwebs skiddestinationer och bestäm själv vad du tycker är viktigast för din semester. Vart i Österrike ska du åka skidor?