Av |Publicerad: 26 juni, 2017|Läst 3.3 min|

Det finns många fördelar med att ta bilen till en skidsemester till Alperna, du kan bestämma tempot och mängden bagage du vill ta med. Men en bilresa genom Europa kräver lite förberedelser, om den ska bli lyckad, särskilt vid körning på isiga vägar och tillsammans med resten av Europas snösugna skidåkare.

Här ger vi dig våra bästa tips för att göra din resa till skiddestinationen så säker, trygg och bekväm som möjligt.

Kontrollera batteriet

De sista du vill är att fastna i en bil vars batteri har tagit slut. Ironiskt nog händer det ofta när det är väldigt kallt och det märks väldigt fort i bilen. Det är ingen tillfällighet att batteriet dör på vintern. Batteriet är känsligt för temperaturer och därmed kyla. Om batteriet samtidigt är slitet finns är det stor risk att det lägger av. Ett batteri har en genomsnittlig livslängd på fem år, och om du kör bil förbi en verkstad före avresan kan mekanikern mäter batteriets prestanda. Det kan också rekommenderas att köpa med ett extra batteri och startkablar.

Däck och snökedjor

Halvslitna sommardäck på snö – och istäckta vägar är dömt att misslyckas. Därför är det första steget att se till att bilen är utrustad med bra vinterdäck. Satsa på bra vinterdäck, så är du garanterad en bra grepp. Du måste också se till att däckets mönsterdjup är tillräckligt; detta bör vara mer än 4 mm, och vissa delar av södra Europa är detta ett lagkrav. Samtidigt får däcken inte vara för gamla. Du kan kontrollera däckens DOT-nummer. Där det anges vilket år och vecka sim däcket tillverkades. När du har monterat däcken, se till att de har rätt däcktryck. Detta kan hittas i bilens instruktionsbok.

På vissa ställen i södra Europa är det obligatoriskt att ha snökedjor i bilen, och de kan vara mycket användbara. Det kan vara en god idé att sätta på dem på däcken innan du är i en situation där du behöver dem.

Kontrollera dina fönster

Innan du ger dig iväg söder ut, bör du kolla dina fönster efter små sprickor och stenskott. Kombinationen av kyla, gropiga vägar och stenskott kan snabbt få katastrofala följder för din kör-själv-resa. Både kylan och gupp på vägen kan snabbt göra att ett ”oskyldigt” stenskott utvecklas till en stor spricka i glaset. Ofta kostar det inte mycket att laga ett stenskott, men om rutan ska bytas ut helt så kan priset skjuta i höjden.

Utrustning för resan

Bilen är garanterat fullpackad när familjen åker på skidresa till Alperna. Dock finns det vissa saker som det verkligen lönar sig att göra plats för, om bilen går sönder:

– Varma filtar – Ficklampa – Underhållning för barnen – En laddad mobiltelefon – Varningstriangel – Reflexväst – Isskrapa och snöskyffel – Mat och dryck

Kom också ihåg att …

√ Kontrollera om billampor fungerar som de ska. √ Smörj silikon på bilens gummilister så att de inte fryser. √ Fyll på ny olja i bilen. √ Kontrollera gummit på vindrutetorkarna är mjukt. √ Smörj låsen med låsolja. √ Kontrollera att spolarvätskan klarar -20 grader.

Nu när bilen är tip-top och redo, är det bara att ge sig av mot Sydeuropas pister. Hitta alla Sunwebs härliga kör-själv-resor här!

 

Hi! Ik ben Eveline, één van de wereldreizigers van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
26 juni, 2017

Relaterade inlägg