Av |Publicerad: 30 juni, 2020|Läst 3.9 min|

Avkoppling under solen och massor av god, spännande mat är två oslagbara fördelar med att resa söder ut. Föredrar du att laga själv, vill du njuta av utbudet i hotellbuffén eller är det utforskandet av de lokala restaurangerna det som lockar mest? Själv är jag den som gillar att experimentera med nya råvaror och laga maten själv. För mig betyder semester att strosa runt på marknaderna, titta runt i livsmedelsbutikerna och inspireras till att laga nya kulinariska upplevelser. Men du kan också göra det hemma för att få den där semesterkänslan som vi alla längtar efter … Du kanske tycker att jag är helt galen, men jag skulle ändå vilja dela med mig av mina erfarenheter. Kanske vill du utöka variationen på vardagsmatlagningen hemma eller dyka in i stormarknaden på semestern och hitta spännande ingredienser att ta med hem. Därför skulle jag vilja berätta mer om det grekiska köket!

Grekisk mathistoria

Området runt Grekland: Balkan, Medelhavsområdet och Anatolien har haft flera härskare genom århundradena. Detta har så klart satt sina spår och inte minst influerat varandras matkultur. I dag talar man ofta om medelhavsmat, men så är inte fallet i Grekland. Grekland har länge varit en del av det osmanska riket och det grekiska köket har många turkiska influenser, och vice versa.

Grekisk mat idag

Vidare till dagens Grekland. Moussaka, souvlaki, gyros och tzatziki och mezze (olika smårätter) är de fem klassikerna som många har provat och älskar. Ingredienserna för dessa rätter finns i alla livsmedelsbutiker, vissa till och med som färdigrätter. Grekisk matlagning kan beskrivas som enkel och rustik, men med fina råvaror, färska örter och en stor dos kärlek. Traditionellt använder Grekerna inte sig av termerna förrätt, huvud och efterrätt som våra restauranger använder. Meny var inte ens ett begrepp förr, gästerna leddes helt enkelt in i köket och valde vad de ville äta.

Gekisk kvinna framför stenugn

I traditionella restauranger serveras allt på samma gång och alla tar vad de gillar. Du får en bit bröd, olivolja och en skål med oliver i förväg. Beställ in ett glas ouzo sen kan kvällen börja! En sak ska man dock ha i åtanke. Tack vare den stora turismen på de grekiska öarna finns det nu också ett helt nytt kök: turistköket. Som expert kan jag säga att det är bäst att undvika det.

En uteservering vid vattnet

Så om du åker till Grekland i sommar är mitt tips: njut av sol, hav och strand. Lämna de livliga gågatorna bakom dig och hyr en bil. Kör inåt landet runt niotiden och ta plats på en liten restaurang i bergen. Njut av ett fint vin, olika mezze och en grekisk sallad. Insup den grekiska kulturen. Gör det bara!

Råvaror man bör ta med sig hem:

Massor av olivolja, naturligtvis! Kalamata oliver Honung från Kreta Tvål av olivolja Torkade örter Bergste med rosmarin Fin ouzo

Driver av oliver

Och när du är hemma igen eller som en försmak semestern kan du laga denna grekiska sallad, även kallad bysallad. Salladen består av enkla ingredienser och står eller faller med sin kvalitet. Så använd ekologiska gurkor, äkta feta och goda svarta oliver.

Recept på grekisk sallad

För 2 personer (lunch) eller för 4 (förrätt)

  • 1 gurka, skalad, Frön bortskurna och skuren i remsor eller kuber
  • 1 röd och/eller grön paprika, skär i remsor
  • 1 röd lök, skuren i tunna ringar
  • 4 solmogna, söta tomater skurna i klyftor
  • 150 gram feta av bra kvalitet
  • Svarta oliver (kalamata)
  • Dressing:
  • olivolja, röd vinäger, oregano, salt och peppar

Färska gekiska grönsaker i en sallad

Tvätta och skär alla ingredienser som det nämns ovan. Blanda dem och dela upp på två tallrikar eller en skål. Gör dressingen och blanda 3/4 av den med grönsakerna. Skär fetan i kuber. Strö över salladen. Gör samma sak med oliverna. Strö den sista dressingen över detta och krydda med lite oregano. Servera med en bit grillad fisk eller lamm. Eller med bröd och en god olivolja. Smaklig måltid, eller Kali Orexi!

Hi! Ik ben Eveline, één van de wereldreizigers van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
30 juni, 2020

Relaterade inlägg