Av |Publicerad: 25 augusti, 2016|Läst 3.2 min|

Semester med hela familjen är fantastiskt. Det gör att ni kan njuta av varandras sällskap på ett sätt som det inte riktigt finns utrymme för i den hektiska vardagen. Upplev spännande saker tillsammans och skapa minnen för livet. Men innan ni åker iväg till Sydeuropas härliga semesterdestinationer, kan det vara en bra idé att fundera på vad det innebär att ta med flera generation på semestern. Jag har samlat några goda råd för hur ni på bästa sätt undviker konflikter och får ut så mycket som möjligt av din familjesemester.

Vad ska vi göra under semestern?

Förväntningarna på årets familjesemester är ofta skyhöga! Barnen vill bada, mamma vill shoppa, pappa vill gå på vandringstur och svärföräldrarna vill åka på historisk rundtur. För att undvika att hela familjesemestern blir ett utdraget försök att dra varandra i olika riktningar, kan det vara en god idé att sätta sig ner innan semestern och diskutera vad som är viktigt för var och en. Då minskar risken att någon känner sig förbisedd när semestern närmar sig sitt slut. Samtidigt är det ett bra sätt att komma fram till saker som ni vill uppleva tillsammans.

Utrymme för privatliv

Det är skönt att vara med familjen – mysiga middagar, trevliga semesterupplevelser och tid att bara umgås, något som ofta glöms bort i vardagens höga tempo. Ibland kan det dock vara skönt att luta sig tillbaka och njuta av tvåsamhet, eller bara vara själv. Det lättaste sättet att skapa utrymme för privatliv är genom att dela upp er i mindre grupper. På många hotell finns möjlighet att bo alla tillsammans i ett rum/lägenhet, vilket kan vara trevligt för en familjesemester. Vet du dock sedan tidigare att du ibland behöver paus ifrån umgänge, kan det rekommenderas att bo färre personer i fler rum.

Om mamma säger nej, frågar jag bara mormor..

Barnen vill ha glassar – många glassar. De vill också vara uppe länge och gärna bestämma över semesterns aktiviteter. Men vem ska bestämma vad ni ska göra, och vart går gränsen? Är det föräldrarna eller morföräldrarna, eller är det en gemensam ansträngning mellan de vuxna i sällskapet? Innan du åker på familjesemester med hela familjen, kan det vara bra att skapa ramar för, vem det är som bestämmer och vad barnen får och inte får göra. Så att man undviker meningsskiljaktigheter vuxna emellan.

Egentid

Innan semestern tar sin början kan ni förmodligen komma överens om massor av saker ni vill göra tillsammans. Detta betyder inte att du måste ställa upp på allt som resten av familjen vill göra. Ni har olika intressen, ta vara på detta och upplev saker på var sitt håll. Ni kan då istället berätta för varandra om era upplevelser vid kvällens familjemiddag och känner inte att ni slösat med er dyrbara semestertid.

Gör det lätt för er!

Familjesemester är inte alltid lätt, så gör det som är smidigast för familjen. Kanske är det semesterlägenheter, där ni kan sitta i vardagsrummet efter att barnen gått till sängs. Kanske är det All Inclusive hotell där ni slipper besväret av att, med miniräknare i hand dela upp notan efter varje restaurangbesök. Hur förbereder du inför en familjesemester?

Hi! Ik ben Eveline, één van de wereldreizigers van Sunweb. Door mijn passie voor schrijven met reizen te combineren, schrijf ik inspirerende blogs. Ik deel hier graag de leukste reistips voor vakanties door heel Europa zodat jij, net als ik, onvergetelijke herinneringen kunt creëren! Lees je mee?
25 augusti, 2016

Relaterade inlägg