Din första kryssningssemester

Allt du vill veta inför din första kryssningssemester

Funderar du på din första kryssningssemester? Rätt tänkt eftersom en kryssning ger den ultimata semesterkänslan. Men hur är egentligen en kryssning och vad kan du förvänta dig? Vi kommer berätta allt du behöver veta om din första kryssningssemester!

Din första kryssning, hur fungerar det?

Ett kryssningsfartyg erbjuder alla bekvämligheter som en lyxig semester ort förutom att är till havs. Ombord hittar du din hytt samt alla bekvämligheter som restauranger, barer och underhållning. Vissa fartyg har även go-kart bana, ziplines-linbana eller en komplett vattenpark! Varje dag hittar du underhållning för alla åldrar även när du tillbringar en dag till sjöss. På en kryssning får du utforska de olika resmålen i den regionen du väljer. Du kommer vanligtvis resa till din nästa destination på natten så att du har tillräckligt med tid under dagen att spendera i land och få ut det mesta och bästa av din semester.

Vilka aktiviteter kan ett kryssningsfartyg erbjuda?

Tristess är uteslutet ombord på en kryssning. Som vi nämnt kommer ett kryssningsfartyg fullpackat med en oändlig dos av lyx, underhållning och avkoppling. Kommer du varva ner på spa, prova lyckan i kasinot eller roa dig i vattenlandet idag? Du väljer! De flesta fartygen har också teaterscener där spännande föreställningar kommer fängsla dig. Dessutom finns det barer och restauranger som serverar rätter från hela världen och som tillfredsställer även den mest kräsna gästen.

Vilken kryssning är rätt för mig?

Precis som med hotell är varje kryssningsfartyg lite annorlunda. Varje rederi har sin egen flotta med sin egna karaktär. Fartyg från MSC Cruises till exempel har en modern italiensk design och atmosfär medan Royal Caribbeans fartyg är typiskt amerikanska med en måttlös interiör och med ett brett utbud av aktiviteter och underhållning - perfekt för en kryssning med barn. Vill du ha ultimat lyx och komfort då är Celebrity Cruiuses det perfekta valet för en kryssningssemester. För att ta reda på vilket kryssningsföretag som är bäst för dig, ta en titt i vår översikt av kryssningsföretag.

Var sover jag ombord på en kryssning?

Ditt boende på kryssningssemester är din hytt. När du bokar din kryssning kan du välja mellan olika hytter. Det mest prisvärda alternativet är en insideshytt som ligger i korridoren utan havsutsikt. Du behöver inte kompromissa med komforten eftersom insidehytter vanligtvis har samma faciliteter som alla andra hytter som eget badrum, gott om förvaringsutrymme och ibland även en liten sittgrupp. Om du vill vakna upp till en vacker utsikt varje morgon ska du välja en utsideshytt eller en hytt med balkong. Alla hytter på ett kryssningsfartyg är bekväma och lyxigt inredda men sviterna sticker verkligen ut. En svit har oftast ett sovrum, badrum, vardagsrum och en rymlig balkong. De kan även ha extra lyx som bubbelpool, hemmabio eller till och med en rutschkana som i Royal Caribbeans familjesviter.

Costa Cruises - Aperol Spritz Bar

Är en kryssningssemester all inclusive?

Du kan lämna plånboken i fickan under större delen av din kryssningssemester. Nästan alla kryssningar erbjuder att alla måltider och snacks ingår. För ännu mer bekvämlighet kan du boka till ett valfritt dryckespaket. Vet du att du kan spara in genom att boka ditt dryckespaket i förväg? Dessutom är nästan alla faciliteter ombord gratis inklusive föreställningar, pooler och sportanläggningar. Ändå är de flesta kryssningar inte all inclusive och flera saker ingår inte i priset som till exempel dricks. Dricks till servicepersonalen är obligatorisk och de flesta kryssningsbolagen tar ut ett fast dricksbelopp på cirka 10 till 20 dollar per dag.

Hur betalar man ombord på ett kryssningsfartyg

Som du ser ingår massor av saker i ditt kryssningspaket. Du vill kanske ändå ha någonting extra på plats som inte ingår i priset som massage på spa, en intressant utflykt i land eller taxfreeshopping ombord. Alla dina utgifter regleras på ditt kryssningspass. Du får ett kryssningspass för varje hytt som är kopplat till ditt kreditkort och som registrerar alla transaktioner ombord. Kvällen innan landstigning får du din totala faktura för verifiering. Om du inte samtycker till fakturan kan du göra invändningar innan du går iland.

Vad ska man ta med sig på en kryssning?

Att packa resväskan inför en semester är alltid en utmaning, vad ska man ta med sig? De flesta kryssningsbolagen har en viss klädkod ombord. Det är bra att veta vilken typ av kryssning du bokar och vilken typ av klädkod som gäller. Lyxkryssningar har ofta en mer formel klädkod även om fler och fler bolag väljer en informell klädkod eller ingen alls. Det betyder inte att du helt enkelt kan stoppa ner några gamla sneakers och byxor med hål i. Även om klädkoden ombord kan vara informell och du kan ha på nästan vad som helst på dagtid finns det fortfarande regler att ta hänsyn till. Speciellt under middagen krävs en klädkod och det är inte tillåtet att bära badkläder eller badtofflor på restaurangen. Kryssningsbolagen ordnar också regelbundet galakvällar där männen bär kostmy eller smoking och kvinnorna i cocktailklänning eller aftonklänning.

Hitta din perfekta kryssning med Sunweb

Hittade